«Jeg blir imponert når noen bare tar tak og setter i gang. En slik gjeng har styrt Mosjøen IL Ski de siste årene»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

God helg  

Jeg har vært så heldig å få oppleve OL og VM på ski på nært hold et par ganger. I helga får jeg være med på nordnorsk mesterskap (NNM) på ski i Mosjøen. Du lurer kanskje på om det er noen som helst sammenheng mellom disse arrangementene. Nei, ikke i størrelse, og ikke i publikumsinteresse og medieinteresse, men jeg får følelsen av å være med på noe stort når 1000 løpere, foreldre, ledere og trenere kommer til byen for å være med på sesongens viktigste konkurranse i langrennsløypa og i hoppbakken.

Jeg har sett hvor mye arbeid som ligger bak, og jeg er mektig imponert over det Mosjøen IL Ski har fått til. De bestemte seg for å bygge ut skistadion og løypene på Sjåmoen samtidig som de planla mesterskapet. Det var hektisk dugnadsaktivitet i løypene i fjor sommer og høst, og det var mye maskinarbeid som skulle til for å få internasjonal standard på løypenettet og på stadion. Dette klarte de å få til, og nå ligger stadion ferdig rigget. Den er rett og slett som hvilken som helst annen stor arena vi ser på tv.

Videre planer for Sjåmoen er å bygge rulleskiløype til sommeren, og utbygging av huset som de har overtatt fra Vefsn kommune. Hele utbyggingen har en totalramme på 10,4 millioner kroner. Når alt står ferdig blir det helårsanlegg på Sjåmoen, og det kommer ikke bare langrennsløperne til gode. Mosjøen videregående skole ønsker å satse på ski, og da får de det aller beste anlegget de kan ønske seg. Sjåmoen kan i tillegg bli en attraktiv plass for Norges Skiforbund å legge samlinger. Det er nesten ingen steder i landet som har så stor snøsikkerhet. Og det er ikke bare langrennsløypene som er snøsikker. Storhaugen er sannsynligvis den hoppbakken i landet som kan ha lengst sesong. Vårhopprennet ble i gamle dager arrangert i mai, og med den snøvinteren vi har i år så kan man se for seg noe av det samme.

Det er lenge siden Mosjøen har arrangert et mesterskap på samme størrelse som NNM. Vi må helt tilbake til 1980 og 1990-tallet for å finne liknende skimesterskap. Da var det også stor aktivitet på andre områder, og NM i friidrett i 1992 er kanskje det største mesterskapet som er arrangert i Mosjøen. Jeg har ikke glemt Kippermocupen som hvert år samler flere tusen fotballspillere til turnering. De siste 10 årene har Bysprinten gått i Mosjøens gater i slutten av april, og selv om den ikke er et mesterskap så er den et veldig viktig arrangement for byen. Det har også vist seg at dette skirennet, som både omfatter showrenn med landets beste løpere og en massemønstring med barn og ungdom, har blitt det lengstlevende showrennet i landet. For å ta på seg store arrangement trengs det anlegg og ildsjeler.

Det siste er helt klart det viktigste, og det er folk som har pågangsmot og glødende interesse. Jeg blir imponert når noen bare tar tak og setter i gang. En slik gjeng har styrt Mosjøen IL Ski de siste årene, og utbyggingen og mesterskapet som starter i dag er ett av de konkrete resultatene. De sier selv at de ikke kunne gjennomført arrangementet uten hjelp fra andre, og det er nok riktig. Det er mange som elsker skisport i byen, og de trør til for å hjelpe selv om de hører til i de andre skiklubbene.

Fra i dag og fram til søndag kan man se landsdelens beste langrennsløpere i aksjon i tillegg til hoppere og kombinertløpere. Og lørdag kveld blir det et show med premieutdeling i Mosjøhallen som setter en spiss på hele. Der skal kulturbyen Mosjøen presenteres med musikk, sang og dans. Jeg tror de tilreisende også får litt av den samme følelsen som jeg har – at de får kjenne at de er med på noe stort.

Artikkeltags