«Godt voksne mennesker tvinger seg selv ut på terrassen eller uteserveringen i byen – iallfall lenge nok til å få postet en selfie av #åretsførsteutepils»

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kom mai du skjønne promille

MeningerMai er måneden kalenderen viser og sesongen melder om noen klare vårtegn. Hestehoven har kommet fram, motorsyklene er på veien og snart er turistene her. Russ i rødt, blått, svart og grønt gjør sitt til å skape spenning i tilværelsen for seg selv og alle andre. Et googlesøk på «Kom mai du skjønne promille» gir meg 403 søk, hvor de fleste viser til russetid, spillelister på Spotify og blogginnlegg. 30. april, 16. mai, og generelt alle dager med skolefri etterpå, er det bare å starte gjetteleken om hva som vil skje med russen lokalt og nasjonalt i løpet av kvelden og natta. Det skjer ofte noen sprell, og det er nok ganske sunt. Om det skal være med noen ord fra meg som var russ for hele seks år siden, må det være at det er viktig at det er kreativ galskap. Vi har allerede hørt om hendelser om vold og russebusser i brann. La det være gøy for alle. Ikke gjør noe som går utover andre, og husk å ta vare på hverandre – både medruss og andre venner og kjente.

Avgangselever på videregående er langt fra de eneste som benytter seg av litt promille i mai. Det må være en myte. I tillegg kommer studenter, og egentlig ganske mange deler av befolkningen. Denne måneden er full av fridager, festligheter og grilling. Godt voksne mennesker tvinger seg selv ut på terrassen eller uteserveringen i byen – iallfall lenge nok til å få postet en selfie av #åretsførsteutepils på Snapchat og Instagram. Det må til, og det er viktig å vise at vi får det til, at vi er der det skjer. Glansbildene ser veldig koselige ut, men jeg tror kanskje det er varmere å sitte innendørs fortsatt. Det er også kanskje nettopp innendørs kvelden blir tilbrakt etter det flott bildet er publisert også? De mest likte sosiale medier-postene kan være glansbildene, men det har også vist seg at de ekte bildene, av ekte øyeblikk gjerne blir mer lagt merke til, og enda mer populære. Så her er det to valg – la virkeligheten være like fantastisk som det bildet og kos deg i utesofaen med #åretsførsteutepils – eller dropp det og legg ut et bilde av livet som det er inne.

Vi er i mai, men det har blitt målt nattefrost, og det er ikke sikkert vi er ferdig med den for sesongen ennå. Selv om mange pakker seg godt inn i det fleeceteppet som sikkert ser fint ut på sosiale medier, tidlig på kvelden, blir det fort kjølig etter sola har gjemt seg bak fjellet. Midt i glade maidager, grilling over en lav sko og økende promilleinntak, må både russen, men også de voksne som ikke har vært ute siden julebordet, ta vare på seg selv og hverandre – også i virkeligheten. Det er mulig å fryse i grøfta i mai også.

I sangen «Kom mai du skjønne milde» hører vi om blomstrende fioler og grønn skog, og ønsker alt dette velkommen. Sjelden har teksten passet bedre enn akkurat årets maimåned. Det har vært en usedvanlig lang, kald og snørik vinter. Fortsatt er det snø flere steder i de sentrumsnære områdene i Mosjøen, og det er ikke bare på grunn av Bysprinten. Vi skriver kanskje mai på kalenderen, og den skal kanskje være en mild vårmåned. Alt er kanskje ikke helt på plass, men det er tydelig at sola varmer opp og smelter snøen og det går mot sommer. Vi må nok leve med litt kulde i Nord-Norge litt til, men kan trøste oss med litt hestehov og blomster som springer fram. Da er det lettere å si «Kom mai du skjønne (pro) milde» og satse på at den milde årstida vil komme. Det gjør den nok, før eller senere.

Dagene blir lengre, og alt blir lettere i mai. Vi går mot sommer og snart er det slutt på at det blir helt mørkt i det hele tatt. Vintertristheten tiner i takt med skitten snø i veikantene. Livet går mot god stemning og sommer. Sånn gir forandring i årstidene oss en evig runddans i forandring og tradisjon, samtidig. Våren er tiden for mye. Med eksamenstid, russetid, studieavslutninger, grillsesong og mer sol er det all grunn til å være sosial, inkluderende og passe på de nye og gamle menneskene i livene våre. Jeg håper helga og mai gir oss en mild vår med godt vær og alt vi synger om i «Kom mai du skjønne milde».

Go' helg!

Artikkeltags