Fake News?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Go`helgFølger du med på nyhetene? Leser du aviser på papir eller på nett? Må du ha med deg en nyhetssending på morgenkvisten før du drar på jobb, eller er du av dem som blir umedgjørlig hvis du går glipp av Dagsrevyen? Da er du ikke aleine, vi er mange som har det sånn.

Selv greier jeg meg ikke uten radio. Etter at FM-nettet ble slukket har jeg dessverre bare en radio igjen. En DAB-radio jeg fikk hos Helgelendingen i julegave. Den har jeg takket pent for, selv om den ikke har verdens beste lyd. Den står på hele døgnet. Det hender jeg skifter kanal, men på dagtid er det NRK P2 som gjelder. Der starter de dagen lenge før jeg greier å kare meg ut av sengeklærne, men de er fortsatt der når morrakaffen min er ferdig. Da byr P2 på Nyhetsmorgen med nyheter fra alle verdenshjørner, Politisk kvarter med politikerkrangel, værmelding og det generelle nyhetsbildet.

Klokka ni begynner «Ekko», et samfunnsmagasin som tar opp aktuelle og mindre aktuelle, men interessante, temaer. I dag satte programmet av nesten 30 minutter til å belyse tidenes spørsmål: Finnes sjelen? Fra dagens meny kan man ellers nevne «Roser er elektriske», «SpaceX sender private rundt månen» og ikke minst «Abels tårn». Sistnevnte er rosinen i ukens «Ekko»-pølse. Her svarer meget lærde mennesker om alt hva vi vanlige mennesker lurer på eller ikke visste vi hadde behov for å vite. Denne delen av sendingen kjøres live, som regel fra Universitetet i Oslo. Der sitter studenter og andre interesserte og mesker seg med NRK- vafler og alkoholfri drikke. Hjemme sitter jeg og hører på DAB og er fortsatt ikke ferdig med morgenkaffen.

Siste avsnitt var en liten digresjon, poenget er at jeg er avhengig av radio og P2. Hvorfor? Jo fordi jeg er samfunnsinteressert og bryr meg litt om både det ene og det andre. Og jeg er overbevist om at nyhetene og samfunnsspørsmålene som tas opp i «Ekko» er ekte nyheter og godt gjennomarbeidet stoff. Altså til å stole på. For det er det ikke alle nyheter vi får servert i dag som er. Uttrykket «Fake News» har versert den siste tiden, og aller mest brukt av den ferske presidenten i USA, Donald Trump. Hans tolking av uttrykket er at alle nyheter som presenteres som er kritisk til hans presidentgjerning er «Fake News» om de er aldri så sanne.

Likevel; «Fake News» er en realitet og har blitt en trussel både for seriøse nyhetsformidlere, sannheten og demokratiet. Fenomenet spredte seg for alvor i den siste amerikanske valgkampen og i Europa med brexit-kampen i England. Nå ser vi at mer eller mindre seriøse meningsbærere i resten av Europa roper ut om at de blir utsatt for «Fake News» når meningshverdagen virker som en konstant motbakke kun avbrutt av enkelte nedturer. I Norge har blant annet Frp ymtet frampå om at de er utsatt for dette fenomenet.

Mange «Fake News» blir avslørt, men hva med dem som ikke blir det? Og hvorfor blir de ikke avslørt? En årsak kan være at mange av oss er for godtroende, at vi bruker Facebook og andre sosiale medier som nyhetskilde i stedet for å stole på tradisjonelle og «gammeldagse» nyhetsleverandører.

Norges mest delte sak i 2016 var, ifølge nettstedet Helt Digital og tall fra Storify, en fiktiv forskingsnyhet fra den norske nettsiden Eavisa. Avisen skrev følgende artikkel: «Forsking: Kvinner som gjør ALT husarbeid er de lykkeligste!» med godt over 200.000 delinger. Selvfølgelig kom dette som en virkelig god nyhet som halve den norske befolkningen ønsket skulle være sann. Samme halvparten av befolkningen ble skuffet da det kom fram at Eavisen kun jobber med satire og humor.

Det samme gjør «nyhetskanalen» 5080. Deres kioskvelter «IOC bekrefter: Har funnet spor av Marit Bjørgen i dop» ble tatt som ren skjær sannhet av svært mange. Svenske nettlesere bar over seg for dopingbruken i Norge. Verre var det at en rekke nordmenn trodde artikkelen var sann og at det var Bjørgen som hadde blitt tatt for doping. Og nyheten spredte seg til utenlandske medier. Ingen tok seg bryet med å sjekke hvem 5080 er, og få gadd å lese artikkelen såpass grundig at de forsto innholdet. Tittelen sier da vitterlig at det er funnet spor AV Bjørgen i doping, ikke at det er funnet dop i henne.

– Marit Bjørgen er kraftige greier. Hvis det er stoffer på markedet som inneholder Marit Bjørgen, kan det ødelegge idretten, uttaler TV2s ekspert Mats Kaggestad i saken. Satire er vanskelige greier, gitt, mange tar den for god fisk. Og det dukker stadig opp nye nettsteder som lever av bare å lage «Fake News».

Nå tar selv Facebook fenomenet på alvor og har lovet tyske myndigheter å rapportere «Fake News» og hvem som står bak hvis disse nyhetene som spres gjennom Facebook i den kommende valgkampen.

Mange av oss leser bare overskriftene før vi begynner å kommentere saken. Skal vi skille mellom hummer og kanari må vi lese hele saken og vet vi ikke hvor nyheten kommer fra bør man sjekke det ut før man stoler på innholdet. En annen indikator kan faktisk være om nettstedet som har nyheten tar betalt for sine tjenester. Det koster faktisk penger og tid å lage ekte nyheter.

Artikkeltags