«Ska du tell Mo? Mo i rævæ?? Då må du faen'kje lægg igjæn nå pæng»

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger

«Ska du tell Mo? Mo i rævæ?? Då må du faen'kje lægg igjæn nå pæng»!

Sitatet kommer ikke fra en spesiell person, men jeg kjenner flere som har sagt noe liknende, eller som fort kan finne på å si det. Poenget er selvfølgelig ikke ment som et godt råd for å sørge for at jeg sparer penger, men at man ikke skal finansiere ranværingene på noe som helst vis. Bruk heller pengene i vår egen hjemkommune!

Jeg skal banne i kjerka. Jeg har lagt igjen penger på Mo. Opptil flere ganger. Samlet sett sikkert ganske mange kroner. Og jeg skjemmes ikke.

Før dere kommer løpende med fakler og høygafler for å jage meg fra byen eller dynke meg i tjære og fjær må jeg få forklare meg! Stort sett handler jeg jo i Mosjøen. Men av og til er det greit med litt variasjon. Det er tross alt et annet utvalg av butikker litt lenger nord på Helgeland. I tillegg hender det seg at jeg er sulten etter å ha sett en fotballkamp, og da ligger rett og slett Circle K så praktisk til at det ikke er mulig å kjøre forbi mens magen rumler.

Men jeg forstår lokalpatriotismen som ligger i bakhodet til dem som konsekvent nekter å legge igjen penger i Rana. Det kan føre til at butikkene i Mosjøen får litt større inntekter, noe som jo bare er positivt.

Så slike lokale handelskriger er i grunn ikke så verst. Lokale butikker gjør seg noen ekstra kroner, men også vi kunder kan tjene på lokale handelskriger av ulikt slag. Til jul og påske kjører dagligvarekjedene i gang en priskrig som lar oss kjøpe en solid mengde usunn mat og snop til latterlig lave priser. I Mosjøen er det jo også en sportsbutikk på annethvert hjørne i sentrum, så kampen om kundene mellom dem bør komme oss til gode.

Jeg er en stor fan av å bruke unødvendig mye penger på sportsutstyr og å kjøpe billig og usunn snop. Og jeg synes folk selv skal få bestemme hvor de handler. Men jeg forbeholder meg retten til å synes at det er litt småbarnslig når noen påpeker at andre ikke må legge igjen penger et annet sted enn hjembyen sin.

Nå skal det sies at jeg er småbarnslig på ganske mange områder selv, så jeg mener ikke noe spesielt negativt med det. Det er langt verre når ting blir storbarnslig. Og det blir det når en av verdens største nasjoner begynner å brygge opp til handelskrig på global skala.

– Handelskriger er bra og lette å vinne, sier narsissisten som har kjørt flere hoteller og kasinoer i grøfta mens han selv nesten gikk personlig konkurs på begynnelsen av 90-tallet. Men som nå er president i USA.

Og Trump har satt i gang. Metalltollen hans har ført til at EU truer med en «hevntoll» på blant annet whisky og peanøttsmør. Men den virkelige opptrappingen skjer mot Kina, og begge land har varslet toll seg imellom på en rekke produkter. Samlet verdi på varene det kan bli toll på er 100 milliarder dollar (784 milliarder kroner). Om lag 17 prosent av den totale handelen mellom de to landene.

Sånn for meg personlig vil en ekstratoll på amerikansk whisky bety null og niks. Det er kun skotsk whisky som er noe tess. Men problemet er at handelskrig i global skala ikke er så veldig positivt. Det bremser verdensøkonomien og vil føre til børsfall over hele verden. Sjeldent et godt tegn. Forhåpentligvis finnes det noen litt voksne folk rundt de ansvarlige som kan slå på bremsen før det hele går altfor langt.

Og i mellomtiden får vi prise oss lykkelig over at selv om påskepriskrigen er over, så selges nå påskemarsipanen til halv pris!

Jeg må vel bare sørge for å kjøpe den her i byen.

Artikkeltags