"Prislappen på ett år med Bodø som hovedstad er på anslagsvis 300 millioner kroner"

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

God helg 

En oppfordring om at alle som kjenner til Matera og Plovdiv rekker opp hånda, vil etter alt å dømme ikke avstedkomme all verdens respons. Ei heller jubel. De to anonyme småbyene, i europeisk sammenheng, ligger i henholdsvis i Italia og Bulgaria. De har begge status som Europeisk kulturhovedstad i år. De er dermed i ferd med å gå opp løypa for Bodø som ønsker samme status i 2024.

Så langt har Bergen og Stavanger vært europeiske kulturhovedsteder, og det samme gjelder Umeå som er godt kjent for oss nordlendinger. Jeg husker det var mye flagging det året Umeå feiret seg selv. Dersom Bodø klarer å bli den tredje norske kulturhovedstaden, blir det i tillegg den første kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen. Det trenger slett ikke å være ueffent.

Jeg syns allerede jeg hører fylkeshovedstadens ledende kvinner og menn når de skal forklare at dette er noe som ikke bare kommer Bodø, men hele fylket, enn si landsdelen, til gode. Litt til Hattfjelldal og litt til Vevelstad. En skulptur på Gladstad og litt teater på Glein. Nei takk, jeg tror ikke det. Her blir det Bodø først, Bodø sist og Bodø midt imellom. Hele pakken fra uforståelig teater til skrudde installasjoner – og ny samtidsmusikk, populært kalt pling plong-musikk, i store doser.

Fjorårets store happening på kulturfronten i fylkeshovedstaden het Spencer Tunick. Hans kunstneriske hangup er at han ikke fotograferer folk med klær på. Tunick kommer bare dersom fotoobjektene kler av seg. Etter det jeg har fått med meg karakteriserte han fylkeshovedstadens innbyggere som svært forekommende i så måte. Nakenstuntet kostet oss skattebetalere 700.000 kroner, men det er bare småtterier mot kostnadene knyttet til ett år med søkelys på Bodø.

Prislappen på ett år med Bodø som hovedstad er på anslagsvis 300 millioner kroner. Pengene skal komme fra Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og fra lokalt næringsliv. Problemet med å bevilge slike summer er at når Bodø har fått sitt blir det lite igjen til de andre. Det er nok å trekke fram museer som ser armoda i kvitøyet hver eneste dag. Her er «råtner på rot» ikke metafysiske talemåter, men realiteter. Det er også grunn til å minne om at den samme fylkeskommunen vegrer seg for å gå inn med penger til et sårt tiltrengt administrasjonsbygg for Helgeland Museum.

Nå er det klart at Bodø skal slåss mot Banja Luka og Mostar, begge i Bosnia-Hercegovina, om å kunne kalle seg Europeisk kulturhovedstad i 2024. Det blir trolig en tøff fight. Hvem de to andre har hatt drahjelp av for å sette sitt kandidatur på kartet er så langt ikke kjent – ut over at det trolig er noen med klær på.

God helg

Artikkeltags