«Å unne prinsessen å finne kjærligheten betyr ikke at alle kritiske spørsmål skal parkeres»

DEL

God HelgÅ ha to tanker i hodet samtidig kan være en krevende øvelse, for ikke å snakke om tre og fire. Det er den siste ukes debatt om prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste et godt eksempel på. Nå tenker jeg ikke på hva som rører seg i hodene til prinsessen og hennes sjaman, men på den opphetede debatten.

Det er aldeles strålende at Märtha har funnet kjærligheten, det tror jeg alle som har deltatt i debatten kan være enig om. Men å unne prinsessen å finne kjærligheten betyr ikke at alle kritiske spørsmål skal parkeres. Slik er det lett å tolke prinsessen når hun fra podiet refser pressen og ber hver enkelt journalist ta et valg «i hva dere gjør og skriver».

Den ene tanken – at Märtha fortjener all mulig kjærlighet og lykke – utelukker ikke den andre tanken, som er nødvendigheten av å stille kritiske spørsmål. Derfor er det ikke «offentlig mobbing» når det kommer spørsmål om bruk av prinsessetittelen i kommersiell sammenheng og sjamanens påståtte evne til å kurere kreft, snakke med døde og påvirke atomer.

Offerrollen kan være beleilig, som når prinsessen og sjamanen avfeier de kritiske spørsmålene med at pressen tar noe som ikke er helt sant, spinner på det og så blir det sannheten. Norske media har gjort jobben og dokumentert sjamanens tidligere uttalelser. At han ikke lenger står ved uttalelsene er en ærlig sak og burde vært lett å erkjenne. Sjamanen kunne attpåtil risikert klapp på skuldra for å komme til sans og samling. Men å unndra seg påstander som er så lett å dokumentere gjør det ikke akkurat lettere for prinsessen og sjamanen.

Selv om monarkiet står sterkt, balanserer de kongelige på ei stram linje. Kongen har fått en kinkig sak i fanget og må klare å ha både en og to tanker i hodet når han skal ta grep om at Märtha bruker sin prinsessetittel aktivt i markedsføringen av egen virksomhet. Det tror jeg han klarer å håndtere på finurlig vis, og monarkiet forblir intakt, dog med noen små riper i lakken.

Så kan vi bare spekulere på hvordan familieselskapene på slottet vil fortone seg i tida framover. Kjedelig blir det neppe! Sjamanen er langt fra svigermors drøm for de fleste, men akkurat det er en privatsak. Valg av kjæreste er kun prinsessens sak, og ingen andres!

Artikkeltags