«Skal vi få mer liv i sentrum må sentrum og kjøpesenter være et sted vi vil være (et kult sted å henge)»

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

God HelgVi har kommet til en tid på året hvor folk er lei av vinter, men det er mørkt nok til at vårfølelsen ikke har kommet og folk ikke orker ut for mye. Det tror jeg er mye av årsaken til at folk holder seg hjemme og ikke skaper liv i Mosjøen.

Selv vet jeg ikke helt hvor grensa går for når jeg blir ei gammel, bitter, sutrete kjerring, eller hvor ung jeg kan være og fortsatt mimre om «ungdomstida». Jeg prøver meg likevel, og vil drømme tilbake til ei ungdomstid med liv i sentrum. Det var riktignok ikke i Mosjøen, men utgangspunktet er ikke så annerledes. Vi brukte tida etter skoledagen til å sitte i trappa på kjøpesenteret, fordi benkene var fulle. Innimellom gikk vi på klesbutikkene, handlet litt, kikket litt, gikk litt i gatene, spiste litt sjokoladeboller og snakket litt med folk.

Høres fint ut, sant? Det kjennes iallfall ut som gode minner, som noe dratt ut av en klassisk Erik og Kriss-låt av gammel årgang. («Dra tilbake» anno 2007 for alle som ikke tar referansen). Alt dette på grunn av at sentrum og kjøpesenter var et sted vi ville være. Skal vi få mer liv i sentrum må sentrum og kjøpesenter være et sted vi vil være (et kult sted å henge). Ungdommen nå til dags er veloppdragne, så røyking i parkeringskjelleren kommer nok ikke til å skje, men alle slike ting er tegn på at folk vil være i sentrum.

Kjappe samtaler med mine medsammensvorne av innflyttere viser at det er de små tingene vi savner. Rett opp gaten så fort det blir ujevnheter, få vekk grus etter strøing i gatene, sett ut planter og ha på lys i vinduer og dører. Mal inne og ute på kjøpesenter, få fram friske farger, fiks gulv når det trengs, ha dekorasjoner i gangene, som gjerne byttes ut med jevne mellomrom. Gjerne lag lavterskel-arrangement som autografsigneringer og sang innimellom. Kanskje enklest og viktigst: få nye klær på mannekengdokkene når dere tar av de noe annet. Få gode kafeløsninger oppe å gå, hvor flere aldersgrupper og lag av samfunnet føler seg velkommen. Rendyrk konseptene, og sørg for at folk har plass å sitte, får spise og drikke noe de har lyst på og (hele poenget) vil være der. For å være med i miljø-trenden kunne det også vært en ide med reparasjonsverksted, flere forretninger i de ledige lokalene som tilbyr tjenester og brukte varer framfor noe nytt.

Grunnen til at jeg maser om alt dette er fordi sentrum og kjøpesenter i dag (som har erstattet torg-funksjonen i 1800 og brødmangel), inneholder så mye mer enn å gå på en butikk for å kjøpe en svart strømpebukse fordi jeg mangler det. Hvis jeg mangler noe veldig spesifikt kan jeg gå inn og ut, og bruke fem minutter på det, eller ofte bestille det i en eller annen klikk- og hent funksjon. Genialt konsept forresten! Fysiske butikker og senter må derimot vise hva som er vitsen med å gå dit, hva de er gode på der, og hva som er annerledes fra den veldig komfortable sofaen hvor jeg kan kjøpe alt på nett.

Jernia-sjefen var ute torsdag og sa at handelsnæringa selv har gjort feil med å gi for dårlig service. I dag er det ofte nettopp service som skiller butikker fra hverandre når prisene og varene relativt like. Mosjøen har mange bedrifter som tar imot med et smil, hjelper masse og er imøtekommende. Likevel er det viktig å si at alt dette handler om sammenheng og detaljer – senter, butikker og sentrum må dra sammen for å øke lysten til å være i byen. Vi kunder må selvfølgelig være der og handle, men vær så snill å slutt å bruke uttrykket «støtt oss», som om jeg skal støtte bedriften i en form for veldedighet. Vi kjøper varene deres fordi vi har lyst på dem, eller trenger dem. Ferdig snakka! ... og jeg gidder ikke å gå inn i de butikkene som tar oppgjøret i kassa en halvtime før det stenger, uansett hvor lite folk det er der.

Artikkeltags