«Det finnes dem som insisterer på å la Sølvguttene hyle på repeat gjennom hele jula»

DEL

God HelgJeg innrømmer gjerne at jeg ELSKER jula og alt den fører med seg, stress inkludert. Det er noe magisk og nesten hellig med stemningen, hele veien fra 1. desember og fram til nyttår. For man kan vel ikke starte julefeiringen FØR den tid?

Vel, om noen ønsker å trøske i seg den første pepperkakeboksen i september, så sier jeg som gubben da kjerringa dreit i senga: Det legger jeg meg ikke borti. Personlig synes jeg likevel det er verdt å holde igjen årets første smak på julebrusen eller den første biten av fenalåret til jula offisielt er i gang. Hadde det vært jul hele året, hadde høytiden nok neppe vært så spesiell som den faktisk er.

Og oppi all gleden med julepynting, kalendere, julemat og kjøttrullsying, så er det én vesentlig ting som binder det hele sammen og bidrar til å sette stemningen gjennom døgnet: julemusikken. Det kan riktignok være vanskelig å unngå diverse smakebiter helt fram til desember, men den intensive lyttingen til selvvalgte julefavoritter startet i alle fall for fullt i disse dager.

I likhet med min generelle musikksmak kan nok julemusikklista ses på som relativt alternativ, men jeg prøver å tekke flest mulig med både gamle og nye favoritter. Spesielt sistnevnte er noe som gir rom for mye diskusjon, men selv om jula er stappfull av tradisjoner må det være lov å gjøre moderne tilpasninger. Det finnes dem som insisterer på og la Sølvguttene hyle på repeat gjennom hele jula, men personlig foretrekker jeg å høre mer rocka låter som «Merry Xmas everybody» foran Jussi Björlings «O helga natt». Jeg hadde bokstavelig kastet sekker med godteri etter de julebukkene som ringte på døra å sang «Nå var det jul igjen, smiler selv om gaven min er støgg. Oh ho ho ho» fra den moderne klassikeren «Juletragedien», i stedet for «Deilig er jorden».

Julesanger har røtter tilbake til middelalderen, men særlig på 1800-tallet, da mange av de moderne juletradisjonene ble formet, ble det skrevet mange julesanger. Det kommer som nevnt fremdeles nye til, og spesielt i moderne har alle artister med et snev av respekt for seg selv gitt ut egne julesanger.

Her om dagen kom minstemann på 5 og sa han hadde fått en ny favorittjulesang. Han ville høre «Håper nissen har råd» med Tix, også en av de mer moderne julesangene som har dukket opp de siste årene. Selv hadde jeg lovet meg selv at dette er ikke en artist jeg frivillig lar utfolde seg utøver høyttalerne, men kom plutselig på at dette er jo lillegutts måte å skape seg sine egne tradisjoner og julemusikkminner på. Akkurat slik jeg har gjort det før han, og de aller fleste før meg igjen. Så da sto vi der å gaulet «Jeg vil ha et helikopter med to etasjer, jeg vil ha en statue av meg selv på Rådhusplassen», helt uten at julestemninga forsvant.


Artikkeltags