«Ranværingene er kjent for å være på «høytrykk» hele tiden, og da er det kanskje vefsningene og øyværingene som utgjør det «onde» lavtrykket»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

God HelgDet er høstferie på Helgeland, og akkurat på denne tida av året pleier den å klaffe med at det er et forferdelig vær. Det slår aldri feil, og enten er det slåregn eller frost og snø. Men ikke i år – takket være himmelkrigen.

Har du ikke hørt om himmelkrigen? Det hadde ikke jeg heller før jeg leste om den for en tid tilbake. Det var «fare» for godvær i høstferien takket være en kamp langt oppe i lufta. Det «onde» lavtrykket i vest, som faktisk har herjet i hele høst, har fått kamp av det «gode» høytrykket i øst. Alle har vel hørt om høytrykk over Kola, som betyr godvær på Helgeland.

Nå har det tydeligvis skjedd at høytrykket har blitt så sterkt at det har slått tilbake lavtrykket som kommer inn fra vest. Følgene av det er null nedbør og en temperatur som er faretruende nær en vanlig sommerdag – nemlig opp mot 15 grader. Alle som har høstfrie gleder seg, og frustrerte foreldre kan håpe at ungene legger bort telefonen og iPaden og beveger seg ut en snartur. Og får å ta med helga så fortsetter den gode temperaturen selv om det kommer noen dråper regn.

Av alle kriger som foregår må Himmelkrigen være den eneste positive. Det foregår så mange kriger rundt om i verden at hvis man er av den depressive typen så er det ikke ende på all lidelse. Det er vanskelig å ta inn over seg all faenskapet som foregår. Lokalt på Helgeland har vi også diskusjoner gående til stadighet om lokalisering og endringer som berører folk. Noen liker å kalle det krig.

Jeg har ingen intensjon om å gå nærmere inn på det som mange kaller sykehuskrigen. Men at det opptar svært mange har jeg full forståelse for. Innlegg etter innlegg i aviser og sosiale medier viser at det er mange som har en mening. Det ser ut til at temperaturen øker også, slik den gjør under himmelkrigen, og da er spørsmålet hvor høytrykket og lavtrykket kommer fra.

Ranværingene er kjent for å være på «høytrykk» hele tiden, og da er det kanskje vefsningene og øyværingene som utgjør det «onde» lavtrykket. Den kollisjonen som kommer blir interessant å følge. Det ligger an til både lyn og torden, men spørsmålet er hvem slår tilbake hvem?

For min del vil jeg si at mange lavtrykk er livgivende, og hadde det ikke vært for lavtrykkene hadde ingenting grodd og vokst. Det er bare å snakke med østlendingene som holdt på å tørke bort i sommer. De foldet hendene og ba om lavtrykk. Overført til sykehuskrigen får vi endelig håpe at det oppstår «godvær» for folk på Helgeland. God helg!

Artikkeltags