«Det er én fast rutine for når huset må framstå i all sin skinnende og støvallergiker-vennlige prakt: når vi får besøk»

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hjelp, vi får besøk

MeningerEt plettfritt hjem har i århundrer vært en målestokk på vellykkethet og endatil god moral. Før var det vanlig med helgevask i de mange hus og hjem. Sånn er det helt sikkert flere som fortsatt har det, men jeg innrømmer glatt at sånn er det ikke hjemme hos oss. Misforstå meg rett, vi vasker, rydder og støvsuger med ujevne mellomrom. Men faste dager og rutiner på når det skal skje, er faktisk helt umulig for en travel småbarnsfamilie å opprettholde.

Det er likevel én fast rutine for når huset må være plettfritt og framstå i all sin skinnende og støvallergikervennlige prakt: når vi får besøk. Da skal det helst ikke være et eneste spor etter at det faktisk bor mennesker her, og det er ikke snakk om en enkel helgevask heller: Hele uka går med til å skrubbe hvert eneste rom fra gulv til tak, og ungene må vaskes ute i snøen for å unngå å skitne til den nyvaska dusjen. Alt dette for at gjestene, som slapp å gjøre det samme siden de faktisk skal på besøk, skal få inntrykk av at hjemmet vårt er mer sterilt enn en operasjonssal.

Greit, kanskje overdriver jeg litt. Men grunnen til dette hjertesukket er at vi faktisk får besøk i helga. Og mens jeg i går kveld sto bøyd over doskåla med spray og dobørste, så gikk det opp for meg: Herregud, dette har jeg gjort mange ganger. Bedre ble det ikke da jeg prøvde å være litt optimistisk, og forsøkte å tenke framover i stedet: Herregud, dette skal jeg gjøre mange ganger til.

Der og da hadde jeg trengt motivasjonen til foreldrene mine. Der er tradisjonen med helgevask i aller høyeste grad levende, og femsekundersregelen har sin egen definisjon: Der har du ikke fem sekunder på deg til å ta brødskiva opp fra gulvet før bakteriene setter seg. Der har du fem sekunder på deg før støvsugeren tar den.

Men er det så farlig om det ligger igjen noen spor av hverdagslivet i hjemmene våre? Den svenske sosiologen Katarina Boye mener det er sosialt akseptabelt å fortelle om hvor mange hybelkaniner man har hjemme. Vi vet vi burde vaske oftere, men gjør det ikke.

Men gjør det noe? Strengt tatt er det vel bedre med litt støv i hjørnet, en støv på hjernen?

Artikkeltags