Åh, det blir så fint atte’

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDet bygges over det ganske land. Hele tiden. Også i Nord-Norge og på Helgeland. Bygningsmessig har vi kommet til leilighetenes tidsalder i vår del av landet. Gamle, falleferdige hus rives, godt brukbare eneboliger rives, trær faller og store hager ryddes. Alt dette for å få på plass nye leiligheter. Det skal ikke mange kvadratmeterne til før man får klemt inn seks-sju leiligheter.

En slik iver etter å få opp ny leilighetsbygg betyr som regel to ting, nemlig at noen vil bo i leiligheter og noen vil tjene penger på å bygge leiligheter. For det er dessverre ikke slik at det er en befolkningseksplosjon i Mosjøen og Vefsn som fører til stor etterspørsel av leiligheter. Det er nok heller at mange ikke har lyst til å klippe plenen, luke ugress eller reparere takrenna. Eller så er det ønsket om å komme seg trygt innafor bomringen og det farlige livet der ute på landet.

Les også: Her selges boligene raskest

Forrige gang ble leilighetene solgt på en uke - nå setter Boligspesialisten opp et nytt bygg

Boligsalg: - Leiligheter i sentrumsområder er alltid attraktive

– I løpet av tre år kan det bli bygd mellom 70 og 100 nye borettslagsleiligheter

Det får være som det er og folk får gjøre som de vil. Det som slår meg er at mange av de nye leilighetsbyggene som kommer opp rundt om i byen ikke alltid glir like godt inn i lokalmiljøet ellers når det gjelder utforming eller fargevalg. Min påstand er at det kanskje skyldes at det lokalt drives byggeplanlegging mer enn sted- eller byplanlegging.

Vi i Helgelendingen har ved flere anledninger fortalt om planer for bygging av «signalbygg». På Dønna var det snakk om å bygge en barnehage som skulle bli et signalbygg, i Sandnessjøen har de fått sitt eget signalbygg med byggingen av Kulturbadet. I Mosjøen har vi fortalt om flere planer for denne typen bygg. Blant annet i kvartal 28 hvor det ble vist fram muligheter for et 20 etasjer høyt bygg. Og i Brønnøysund vil de få sitt eget signalbygg når man bare blir enige med seg selv om hvor det nye registerbygget skal stå.

Alle snakker om hvor flott og viktig det er med et signalbygg. Bare ved å nevne ordet får man lokalpolitikere til å spisse ørene og felle en gledeståre. Hver bygd og hver by skal nå ha sine egne signalbygg. Og de skal være så høye som mulig. Men det er et spørsmål ikke så mange kan svare på, nemlig; hva er det disse signalbyggene skal signalisere?

Er det storhet? At eieren har en feit bankkonto? Skal det være et signal til flytrafikken? Eller kanskje til turister eller lokalbefolkningen? Skal signalet dette bygget sender ut tolkes etter utseende på byggverket, eller gjennom innholdet i bygningen? Og som om ikke dette var nok ubesvarte spørsmål, her er ett til: Hva gjør et byggverk kvalifisert til betegnelsen «signalbygg»?

Rundt om i vår by står det altså mange nye leilighetsbygg og jeg er villig til å kalle noen av dem for signalbygg. Dette fordi det er større enn nabohusene og ofte bryter med byggeskikken i nabolaget. Altså signaliserer de noe nytt og noe annet.

Som du skjønner har jeg tenkt litt over dette med «signalbygg» og er kommet fram til at Mosjøen kanskje ikke trenger flere signalbygg enn det vi allerede har. Jeg håper heller at vi kan utvikle et nytt konsept her i byen, men det må være hemmelig slik at ikke naboene stjeler ideen. Jeg foreslår nemlig at vi gjør Mosjøen om til en Signal-By! Det er ikke så vanskelig som det høres ut. Vi trenger bare god byplanlegging, gode ideer og ildsjeler. Da kan vi fortsette arbeidet som allerede er startet med Sherpa-sti, Via Ferrata, Bystranda, Sjøgata, fine byparker, et levende sentrum og alt det fantastiske som allerede er på plass. Nå står lakseeventyret for tur i Vefsna og vassdragene rundt, turtilbudene øker og kulturen vokser.

Når vi får orden og skikk på det som allerede er på plass og utviklet nye ideer og samkjørt dette kan vi med hånda på hjertet si at vi bor i Signal-Byen Mosjøen. For byen signaliserer at her er det godt å være!

Åh, det blir så fint atte'!

Artikkeltags