«Å vifte med ei sykemelding for å slippe å svare for seg er for slapt. Og dessverre typisk norsk»

Stine Skipnes

Stine Skipnes Foto:

Av
DEL

Go`helgGuds gave til (de purunge) kvinnfolka er sykemeldt, uvisst med hvilken diagnose, men symptomene er visstnok litt for høy sigarføring, ditto selvbilde og dårlig dømmekraft. Dersom den litt for trivelige trønderen rett og slett er maktsyk, er det ikke godt å si hvilken medisin som virker, men X antall førstesider med negativt fortegn burde stagge de verste utbruddene. Det er ikke sånn at tiden leger alle politiske sår, men ingen burde bli forundret over et comeback ledsaget av dybdeintervjuer om «den tøffe tiden, det umenneskelige presset og medias heksejakt». Alternativt burde alt ligge til rette for en karriere i det private næringsliv, men neppe som medierådgiver. Å vifte med ei sykemelding for å slippe å svare for seg er for slapt. Og dessverre typisk norsk. Som en god nummer to kommer «Ingen kommentar». Folket vil ha ei forklaring. Og aller helst bør den være ydmyk. Trond «Alle skal med» Giske går heller inn i offerrollen, og det skulle ikke forundre meg om han lykkes. Den tidligere Ap-nestlederen praktiserer tydeligvis aktiv sykemelding, siden han hadde arbeidskapasitet til å formulere et innlegg på Facebook, hvor han betror alle sine 21.945 venner at han ser fram til å gi sin versjon av saken. «Min situasjon som sykemeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette». Virkelig?

Det finnes både kvinner og menn som mener #metoo er noe vås. Varslere og andre som henger seg på nevnte hashtag pepres med karakteristikker som «tåpelig, prippen, løgnaktig og med svertekampanje som agenda». Hvem har vel ikke vært på fest og blitt tafset på? Det er visstnok noe man må regne med. Problemet oppstår når maktforholdet er skjevt, alkoholen flyter og den ene parten ikke ønsker seksuell oppmerksomhet – og den andre parten innerst inne vet at han/hun burde holde fingrene av fatet. Det handler om folkeskikk og respekt. At dette har vært en del av kulturen både for politikere og skuespillere (uten sammenlikning for øvrig), idrettsutøvere, journalister, sykepleiere og sikkert samtlige yrkesgrupper, betyr ikke at vi skal la det fortsette. I 2016 ble fire prosent av alle sysselsatte utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen, ifølge tall fra SSB. De som er mest utsatt er kvinner i alderen 18–24 år, og tallene har vært noenlunde stabile siden statistikken ble laget første gang i 1989. Nå er det på tide å snu.

Unge jenter og gutter som får sin første sommerjobb skal slippe å bli sjekket opp av sjefen. De skal slippe å være på en arbeidsplass med toppløse kalenderpiker som veggpryd. De skal slippe å skjenkes fulle på fest. Jeg synes alle som sier fra om at nok er nok, skal ha kred. Det er altfor lett å dytte ansvaret for den uakseptable oppførselen over på feil person. #metoo handler om å synliggjøre seksuell trakassering. Menn i dress som bruker ungdomspartier som sjekkeplass, viser med all tydelighet at de ikke er skikket til å styre landet. Så pass selvinnsikt bør de ha.

Seksuell trakassering er ulovlig etter likestillingsloven §8, og kan være straffbart: Med trakassering på grunn av kjønn menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer.

Noen synes sikkert det kan bli plagsomt mye mas om politikere og seksuell trakassering i ymse partier. Da er det bare å ta løs på saken om «samfunnstoppen» som er siktet for å utnytte stillingen sin for å oppnå seksuell omgang. Så får vi bare glede oss til politikerne igjen skal prate politikk.

Artikkeltags