Gå til sidens hovedinnhold

Agurk(nyhet)er i sommer- varmen

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har ikke veldig grønne fingre, og jeg er sjelden på samme sted i en så lang periode at det er noe poeng i å plante noe som skal vokse. Men i år har jeg prøvd. Uteplassen er dekorert med stemor i flere farger. Tre små agurkfrø begynte å spire kort tid etter jeg pakket de ned i melkekartonger og jeg har latt de stå og sole seg i vinduskarmen. Den ene har blitt stor, og har flere større blad å skryte av.

Agurkplantene fikk raskt selskap av en mangoplante, som spirte etter jeg gravde to steiner – for å ha et litt større håp om at noe skjedde – i en blomsterpotte. Den vokser, men det går litt sakte. Det er mange grunner til at jeg gjerne vil fortelle om innholdet i vinduskarmen.

Denne tiden på året forbindes gjerne med agurknyheter. Jeg synes vi i stor grad har ekte nyheter og ikke bare uviktig fyll i disse ferietider, og det er jeg glad for.

Det kan alltid diskuteres hva som er agurknytt og alle har nok forskjellige meninger. De fleste kommunale råd og utvalg er lagt i dvale, og kun halvparten av de kommunale stabene er på jobb. Hvis jeg noen gang har sagt at det er for mye møter i kommunale system – da gjelder ikke det nå. Gjerne sett i gang noe, bestem noe, så skjønner vi at dere lever og at det skjer noe om sommeren.

Litt av konseptet med agurknytt er nok at det i ukevis ikke finnes en møteinnkalling eller et referat med noe som påvirker samfunnet og hverdagen i nevneverdig grad. Til og med i ett valgår liker en del politikere seg bedre på hytta og stranda enn foran et skrivebord for å knote ned et viktig innspill til verden utenfor. Men sommeren består også av lovbrudd, næringsliv, bygging, gode prosjekter på Øyfjellet, turisme, gode medmenneskelige historier – og mye, mye mer.

Noen agurkplanter i vinduskarmen kan også bidra til mye mer enn noen vitaminer på brødskiva. De store verdenshavene oversvømmes av plast og hvert lille steg vi kan ta mot å bruke og kaste litt mindre plast hjelper på. Kanskje kan mine små agurkplanter, og til og med forhåpentligvis en fruktbærende mangoplante, bidra til at jeg kjøper litt mindre plastdekt grønt i butikken? Selv om frøene er kjøpt på en butikk og mangosteinene kommer fra noen oppspiste mango, vil jeg si at det er relativt kortreist å dyrke mat inne i leiligheten.

Foreløpig har de ikke fått noen gjødsel, og om det skulle skje blir det også noe naturlig, kanskje kaffegrut eller eggeskall?

De siste dagene har bidratt med en skikkelig sommervarme i gryta Mosjøen. Det er fantastisk at når varmen og sommerværet kommer, så er det iallfall sånn akkurat nok til at vi rekker å bli litt vant til det. Sommerklærne får komme ut av skapet, vinduene kan åpnes og støpselet på panelovnen er ute for en stund. Jeg har registrert tall over 20 på gradestokken da klokka nærmet seg samme tall. Himmelen har mye blått i seg, og det er fint å være ute uten å fryse. Uansett årstid er det mulig å finne noe å klage på. Nå for eksempel, er sola noen ganger for sterk, det er varmt å bare være i asfaltjungelen. Ifølge yr kan vi vente oss å beholde sommerværet bitte litt til – helt til lørdag, akkurat i tide til de fleste har fri og muligheter for å være utendørs på formiddagen. Go' helg, hilsen værguden.

Sommeren er gjerne tiden hvor det føles som om alle andre har utnyttet ferien SÅ mye bedre, som om alle andre har ferie når du jobber, og at ferien bare ble litt for kort.

Dette er den første ferien hvor jeg har ferie fra jobb, som vil si den første sommeren med fire uker ferie og ikke ti uker fri fra studier – som ble fylt opp av jobb uansett. Ferie handler om å gjøre noe annet enn ellers. Jeg har lagt ned noen timer i hagen og gressløkbedet hos min mor, og sanket mat til vinteren. Når vi alle forteller hverandre om sommerferien er det gjerne om utenlandsturer og reising. Jeg har reist og møtt familie, men noe av det fine med denne sommeren er at jeg har fått tid til å fargelegge, lese en bok og trene litt. Så satser jeg på at det nærmeste jeg kommer agurknytt i sommer er å vanne og kanskje plukke agurk fra en melkekartong.

Kommentarer til denne saken