Gå til sidens hovedinnhold

«Valgflesket har kanskje omtrent samme holdbarhet som ordentlig bacon»

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Valget er over og dermed også den tiden annethvert år hvor alle skal gi oss den beste skolen, eldreomsorgen og infrastrukturen. Eller kanskje ikke. Jeg synes det har vært en litt rar valgkamp og sitter ikke igjen med at noen skal gi oss tidenes løft for det ene eller det andre. Norske verdier-debatter i det uendelige og «vi skal kanskje vurdere å se på å gjøre om noe som allerede er bestemt» går igjen. Likevel har det jo vært noe valgflesk å spore i siste del av valgkampen, noen krampetrekninger hvor politikerne får hylt ut hva de vil gjennomføre – men tilfeldigvis har glemt å si de siste månedene.

Velgerne synes kanskje ikke det var så troverdig at Arbeiderpartiet «skulle se på Andøya en gang til» om de vant valget. Et løfte, eller litt valgflesk om 1 milliard ekstra til bedre kreftbehandling, som kom kort tid før valget imponerte heller ikke nok personer til å komme seg opp av sofaen og stemme Arbeiderpartiet for å hindre at de skulle gjøre det elendige valget de akkurat har gjort.

Snart får vi se hvor lang holdbarhet vanlig valgflesk har. Erna Solberg er leder for det største partiet på høyresiden og skal danne regjering med et knepent og sårbart borgerlig flertall. I nye planer og en ny regjering kan vi få se nok en gang hvor store forskjeller det egentlig er på høyresiden i norsk politikk. Vanligvis rangerer vi partiene fra venstre til høyre på grunn av skatt, grad av statens innblanding i livet ditt og slike ting. Men mens enkelte på høyresiden nærmest er klimafornektere, har også denne siden Venstre, med Lofoten-krav og sterk miljøprofil. KrF har slagordet «menneskeverd i sentrum» og skriver på sine nettsider at de jobber for å styrke menneskerettighetene, men har de siste fire årene støttet en statsråd som synes det er innafor å bryte menneskerettighetene. Kanskje vil KrF fortsette å svelge noen kameler for å sikre et stabilt styresett og litt gjennomslag her og der.

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp er sånn passelig enig om ganske mye, og kunne slått seg sammen og kjørt over de mindre partiene i blant annet konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men en regjering bestående av de tre partiene har vi ennå ikke sett. Noen må svelge en kamel eller 10 – alle de fire borgerlige partiene kan ikke få viljen sin i verken oljeleting eller innvandring og integrering.

Helgeland har fått inn flere stortingsrepresentanter. Det er viktig å si at det er stortingsrepresentanter vi har fått inn, for det er de vi stemmer på og de som har noe de skulle sagt når lover skal vedtas. Hanne Dyveke Søttar fra Vefsn er ny som fast representant mens Margunn Ebbesen fra Brønnøysund har fått fornyet tillit. Både de to og flere av de andre stortingsrepresentantene har besøkt Helgeland. Det har blitt gitt løfter både for og mot flyplass, mens andre har framsnakket Mosjøen som sted for et nytt fengsel. I forslaget om en helt nordnorsk regjering som kom fra Avisa Nordland og Nordlys, har Ebbesen fått rollen som Europaminister.

Valgflesket har kanskje omtrent samme holdbarhet som ordentlig bacon. Orkla har minst 50 dagers holdbarhet fra levering til butikkhylla, noe som betyr litt under to måneder. Det vil vise seg gjennom regjeringsforhandlingene hva som virkelig er viktig, og hvilke kameler som kan svelges for å få den aller beste hestehandelen. For det må handles. Ida Gudding Johnsen, førstekandidat for Nordland Venstre fikk dilemmaet «hardere straff til rusavhengige eller oljeboring i Lofoten og Vesterålen» under siste episode av Stortvildet (NRKs valgsatsing for unge) og klarte ikke velge. Men det er nok noen liknende valg som må tas før Erna kan presentere den nye regjeringen utenfor Slottet.

Kommentarer til denne saken