Den vanskelige debatten

Jill-Mari Erichsen

Jill-Mari Erichsen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Påsken 2007 skinte sola over påskefjellet i Saltdal. Jeg og mitt søskenbarn Bodil hadde tatt med barna til Trollhaugan, et utmerket lite turområde like ved Rognan. I et idyllisk landskap rant barna på ski, akebrett og snowboard. Pølser ble grillet og kakaoen fortært. Bakteppet bak denne flotte skidagen var ikke like idyllisk. På sykehjemmet på Rognan lå vår 91 år gamle bestemor for døden. Vi hadde våket over henne 24 timer i døgnet i to uker, men denne dagen tok vi fri. Barna måtte få andre ting å tenke på.

Bestemor døde to dager senere. Hun hadde da bodd mange år på skjermet avdeling på Saltdal sykehjem. Selv om bestemor forsvant gradvis lenge før hun døde, så var det noe trygt ved å ha henne på sykehjemmet. Avdelingen var bygget for demente pasienter, og utenfor hadde de en sansehage som beboerne fritt kunne bevege seg i.

Bestemor ble 91 år, og er et eksempel på at vi lever alle stadig lengre. Et lengre liv fører også til at stadig flere blir diagnostisert med demens, og har da ofte akutt behov for sykehjemsplass. I Alstahaug kommune der jeg bor i dag er det et stort og rungende behov for et nytt sykehjem. Nå er det for få plasser, og antallet eldre som har behov, øker stadig. De lokale partiene er enige i at vi trenger et nytt sykehjem. Problemet er bare at det ikke finnes penger i kommunekassa, og kommunen har allerede nærmere en milliard kroner i gjeld. De er derfor splittet i når vi kan starte byggingen. Onsdag denne uken var det kommunestyremøte i Alstahaug, og det ble da vedtatt, mot syv stemmer, å ta opp et lån på 17,5 millioner kroner for å kjøpe Karlsenmarka som er tomta et nytt sykehjem skal bygges på.

Arbeiderpartiets Grete Tønder lanserte en prislapp på det nye omsorgssenteret til 400-500 millioner kroner, og at dette var er kostnad kommunen må ta på vegne av sine innbyggere. Ære være gode intensjoner, men da spørs det om ikke Høyres Stig Tore Skogsholm har et poeng når han ønsker Arbeiderpartiet, Sp, Rødt, Sv og Venstre lykke til med den framtidige planleggingen av sykehjem.

Så lenge det ikke finnes penger vil dette prosjektet fortsette å trenere seg selv. Det handler ikke om å være negativ, det handler om å være realistisk. Utfordringen posisjonen har er at klokken tikker, sa Skogsholm fra talerstolen i kommunestyremøtet.

Jeg håper at representanten fra Høyre tar feil. At det vil bli uproblematisk for Alstahaug kommune å betjene et lån på en halv milliard for å kunne bygge et nytt sykehjem på Karlsenmarka, og at de lovpålagte oppgavene innenfor eldreomsorgen dermed blir sikret også i regionssenteret på kysten. Men at det vil bli krevende, det er det ingen tvil om.

Artikkeltags