Hurra for vintern, snøen og OL: - Nå tror jeg ikke Joachim «Jokke» Nielsen jublet fordi det ble skiføre

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi hutrer og fryser, klager på været og måker snø til den store gullmedaljen. Det er skikkelig vinter på Helgeland for første gang på veldig lenge. I Kjærstad IL var de så lei av mangel på snø at de kjøpte snøkanon som de skulle sette i drift i desember. For å si det sånn – den har stått i garasjen på Aufles, og der kommer den til å stå fram til høsten. Det er jo slett ikke sikkert at vi får to sånne vintre på rappen.

For å sitere Jokke og Valentinerne (det er lov å nynne med); – Folkens, jeg kommer med nyheter. – Jeg må be om absolutt stillhet. – Ventetida er over. – Det kommer til å falle snø i natt. – Her kommer vintern. – Her kommer den kalde fine tida. – Her kommer vintern. Endelig fred å få.

Nå tror jeg ikke Joachim «Jokke» Nielsen jublet fordi det ble skiføre. Tvert imot, han var vel glad for at han kunne være innendørs. Jeg siterer videre fra sangen som veldig feilaktig blir brukt som en hylles til vinter og skiføre (du kan godt nynne med her også); – Er du den typen som liker å sitte. – Sitte inne og pimpe når sola skinner. – Er du av typen som er svak for sport. – Men bare på skjermen, og bare når vi vinner.

Jeg er så heldig at jeg har en jobb der det er mulig å være ute i slalåmbakken, på langrennsstadion og i akebakken i arbeidstida. Jeg kan også gå på ski både titt og ofte. Da ser jeg hvor glad ungene er for at vi har en sånn vinter. Snø betyr lek og skigåing, akebrett, rattkjelke og snøhulebygging. Dess mer snø det kommer, dess bedre er det.

Det samme kan vi ikke si om ganske mange voksne som hater vinteren. Det er ikke lenge siden folk i Mosjøen ble «overamannet» av været og snøen. Uframkommelig i gatene og helt umulig å måke snøen vekk fra bakgården. Været og stormen var det store samtalemnet, og kommunen fikk passet sitt påskrevet. De klarte jo ikke å få vekk snøen. Nei, kanskje ikke så rart. Det var det vi har fått som et nytt og mye brukt ord i vinter, nemlig ekstremvær, i Mosjøen. De siste dagene har Oslo-folk fått litt av den samme følelsen. De har også blitt «overmannet», men der er det jo så mye verre. Ingenting fungerer, og de store mediene melder om kaos. Snøkaos, trafikk-kaos, kaos i togtrafikken og kaos på Gjelleråsen. Velkommen etter.

Det var en som sa her om dagen at det finnes ikke dårlig vær, bare stygge klær. Jeg er helt enig. Det er bedre å kle på seg dunjakken fra 1987 enn å fryse. Ellers gjør vinden at den «effektiv temperaturen» blir noe helt annet enn det som står på termometeret. En måte å framstille vindeffekten på er å regne om de aktuelle temperatur- og vindforhold til en «effektiv temperatur» eller «følt temperatur». Et aktuelt eksempel i Mosjøen i dag er minus 10 grader som blir til minus 20 ved frisk bris.

Jeg håper vinteren holder seg helt til OL starter om ganske nøyaktig tre uker. Da blir det godt å sette seg ned og følge de norske i Pjongsjang. Jeg må innrømme at det er stusselig at verken Bjørndalen eller Northug er med på leken. Men Bjørndalen, med nystiftet familie, og Northug med allskens reklameoppdrag for COOP har vel ikke hatt tid til å trene skikkelig. Uansett så blir det høydepunkter i Sør Korea sett med norske øyne, og det blir som Jokke har sagt det; Er du av typen som er svak for sport. Men bare på skjermen, og bare når vi vinner.

Ja det er jeg definitivt. God helg!

Artikkeltags