Gå til sidens hovedinnhold

«Når jeg får tenkt meg om, så har jeg faktisk ikke særlig lyst til å skrive «Go' helg» denne uken…»

Artikkelen er over 4 år gammel

I dag vikarierer jeg for en kollega som er syk og som derfor ikke kunne skrive en «Go' helg» til denne ukas fredagsavis. Å få denne spalten i fanget en torsdag ettermiddag er ikke alltid like lett. Vi i redaksjonen bytter om å skrive denne spalten gjennom en fast turnus. Da har man en ukes tid og vel så det til å tenke ut noen gode ideer eller en punchline man kan bruke. Ikke for det, mange blir like overrasket hver gang de blir påminnet denne oppgaven.

Skal man skrive noe fornuftig i denne spalten er det altså greit å ha litt tid til rådighet, men slik ble det ikke denne gangen. Så hva skal jeg skrive om?

Det første som falt meg inn var å skrive om jula. Jeg er særdeles lite begeistret over denne høytiden. Det har ikke noe med budskapet å gjøre, ei heller maten eller juleølet. Jeg bare rett og slett liker den ikke. Og verst er det at nå kommer julemarsipanen i hyllene i oktober, det samme gjør julebrusen. Butikkene begynner å spille julemusikk i november og på statskanalene er Glade jul og White christmas fra 1. desember og ut året. Poenget er at man blir jo julelei lenge før lille julaften.

Og allerede her kjenner jeg at det ble nok jul allerede, så det skal jeg ikke skrive om. Så hva med været? Alle snakker jo om været, så da kan vel jeg skrive om det, tenker jeg.

Så er det det at det har jo vært utrolig mye drittvær den siste tiden. Det har regnet i bøtter og spann. Lauvet har klamret seg til greinene sine uten hell og mørket sniker seg nedover fjellene stadig tidligere. Man kan jo bli i dårlig humør av langt mindre. Og tar vi en titt på langtidsvarslet ser det ikke ut som om humøret skal stige noe særlig den kommende uka heller.

Altså er det uaktuelt å skrive«Go' helg» om været denne gangen. Dette skal jo være en lett og ledig spalte. Gjerne med humor, for de i redaksjonen som har slikt. En av mine kollegaer sier at man kan skrive hva man vil i denne spalten, «men itj skriv irroni. Det har Æ prøvd fleire ganga, men vefsningan førstår itj irroni!», så det skal jeg ikke prøve meg på denne gangen.

Hva snakker vi om når vi ikke snakker om været? Politikk? Kanskje Trump? Han er jo i vinden hele tiden, på tv ser jeg stadig at han må rette på sveisen på tur ned flytrappa. Og han har jo virkelig vært på reisefot de siste dagene med besøk i Japan Sør-Korea og Kina. Selvsagt i det godes tjeneste. Som vanlig sparer han ikke på konfekten, men selv om den har blitt litt mildere har den fortsatt den samme flaue smaken. Det nyeste er vel at han bare vil Nord-Koreas beste uten at jeg er helt overbevist om at Den Store Leder Kim Jong-Un er helt enig med den amerikanske presidenten.

Men så tenker jeg at det er nok litt for pretensiøst av en skarve lokalavisjournalist å begynne å kommentere utenrikspolitikk og det som skjer i det fjerne Østen. Så det skal jeg holde meg langt unna.

Kanskje skulle jeg heller skrive litt lett og ledig rundt ferje- og hurtigbåtruter på Helgeland, jeg har jo hørt og lest mange mener tilbudet er latterlig dårlig. Eller skal jeg skrive noe luftslottutbyggingen i Rana og hvor flott det blir når det nye Helgelandssykehuset kommer til Drevja? For det er det mange som snakker om. Det kunne jeg gjerne gjort, men så er det et journalistisk problem ute å går når man skriver lett og ledig om slike tema. Man kan fort komme på kant med sin journalistiske integritet og begynne å flagge egne meninger. Og det skal man jo helst ikke gjøre.

Når jeg får tenkt meg om, så har jeg faktisk ikke særlig lyst til å skrive «Go' helg» denne uken….

Kommentarer til denne saken