Gå til sidens hovedinnhold

«Gleden ved ikke å bruke ei krone på fyrverkeri»

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årets siste dag i 2019 ble vel gjennomført på Helgeland, og det kom ikke meldinger om at noen var alvorlig skadet. På landsbasis fikk imidlertid 10 voksne menn, og en gutt øyeskader. Det ble også meldt om flere branner. Også her på Helgeland var det tilløp til branner, som et dyktig brannkorps heldigvis raskt fikk kontroll over.

Da jeg var ung jente, feiret vi nyttårsaften hjemme på Rognan. Det var alltid stas, fordi man fikk være lenge oppe, og det var selvsagt noe spennende og flott over nyttårsrakettene. Den gang da, var man ikke så nøye med sikkerheten. Beskyttelsesbriller hadde man aldri hørt om, og pinnerakettene ble gjerne skutt opp fra en tom brusflaske dersom snøen manglet.

I dag kan man godt kalle det russisk rulett, og den nyttårsaften da en flygende rakett kom vannrett mot oss før den eksploderte, husker jeg enda svært godt, så skremmende var det.

Som voksen har jeg ikke noe behov for raketter, og bruker ikke en krone på dem. Jeg har katter, og de er ikke veldig glad i nyttårsrakettene. Da jeg hadde hund, så var det ikke bedre. Til og med irsk setterne som brukte å være på jakt, var ingen stor fan av nyttårsaften.

Mandag skrev vi om Maren Bing Aarstrand som mistet hunden sin Tjorven etter uanmeldt bruk av raketter. For Tjorven ble nettene en dødskamp, og måtte til slutt få hvile. Saken ble publisert over hele Norge. Kommentarene om at raketter må forbys var mange. Men det var også noen som skrev at alle hundeeiere må ta ansvar og sørge for at hundene får skuddtrening.

Slik jeg ser det, skal det ikke være nødvendig å trene dyra sine på at noen ikke klarer å holde seg til lovlig oppskyting på nyttårsaften. For dyreeiere kan ta forholdsregler om oppskytingen skjer slik den skal. Det er den uanmeldte rakettbruken som må stoppes.

I Sandnessjøen har vi nå i to år hatt felles fyrverkeri. Fyrverkeriet er laget av pyrotekniker Tom Gjerstad. Han skyter rakettene opp fra Holmen i havnebassenget, og publikum har sin plass på kaia. Oppskytingen tar alle forholdsregler, og foruten å hindre skader hos innbyggerne, så slipper man å bruke en krone på fyrverkeri. Dyreeiere er også godt forberedt.

Dette synes jeg selv er veien å gå. La ungene kose seg med stjerneskudd. De må ikke ha raketter. Ikke alle er enig med meg, men det er helt greit. Nå er det heldigvis ett år til neste gang.

Godt nytt år!

Kommentarer til denne saken