Gå til sidens hovedinnhold

«Gjenåpning i rekordfart»

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Åpningen av samfunnet etter korona-nedstengningen går i rekordfart. Samtidig øker antall smittetilfeller faretruende mye. Tirsdag ble det meldt om over 900 smittede siste døgn. Vi må helt tilbake til mars i år for å finne like høye tall. Vi lar oss ikke overraske over at mange spør seg om gjenåpningen foregår i et tempo som setter folks liv og helse i fare.

Midt-Helgeland har så langt vært skånet for de store smitteutbruddene. Men når man ser hva som skjer i etter hvert svært mange lokalsamfunn, er det ikke lenger grunn til å spørre seg om det kommer et stort smitteutbrudd lokalt, men heller når det kommer. Riktignok forgår vaksineringen i et høyt tempo, og andelen fullvaksinerte øker for hver dag som går. Samtidig er et faktum at flere fullvaksinerte blir smittet, og at fullvaksinerte kan være skjulte superspredere av smitte fordi de smitter uten at de har symptomer.

Myndighetenes oppfordring om at vi fortsatt må være forsiktige og praktisere et visst smittevern, etterleves i liten grad. Stadig oftere møtes mange mennesker enten det er på konserter, møter eller andre sammenhenger. Og det ligger en betydelig grad av dobbeltkommunikasjon når man på den ene siden åpner opp i stort tempo, samtidig som man oppfordrer til forsiktighet.

Smittebildet viser også at flere unge mennesker blir koronasyke. I disse dager tar både skoler og universiteter imot tusenvis av nye elever og studenter. Undervisning og studier skal så langt som mulig foregå på samme måte som før pandemien. Det fører helt naturlig til at smitte lettere kan spre seg, med de konsekvensene det kan ha.

Det kan likevel hende denne tilnærmingen er fornuftig. Ikke minst fordi de som blir syke av korona, ikke blir så syke at de trenger sykehusbehandling. Samtidig ser vi at antall sykehusinnleggelser øker, og tirsdag var over 50 personer så koronasyke at de måtte behandles på sykehus. Derfor må man spørre seg om hastigheten i gjenåpningen av samfunnet og normalisering i høyt tempo er å gamble med folks liv og helse. Når viruset får spre seg til stadig større grupper, øker også faren for mutasjoner, som i neste omgang kan by på helsemessige utfordringer for de som blir smittet.

Den samme situasjonen ser vi i de fleste andre europeiske land. Hastigheten i gjenåpningen og utålmodigheten på oppløpssida i bekjempelsen av den mest alvorlige pandemien verden har vært rammet av i nyere tid, kan slå kraftig tilbake dersom det igjen må iverksettes inngripende tiltak for å begrense smittespredningen.

Etter vårt skjønn er det mange gode grunner til ikke å forhaste seg. Daglige rapporter om kraftig økning i antall smittede gir et kraftig signal om at koronapandemien langt fra er over. Vi håper inderlig at myndighetenes vurderinger er riktige, men det er likevel liten tvil om at gjenåpningen og hastigheten den har, er heftet med betydelig risiko.

Kommentarer til denne saken