Gå til sidens hovedinnhold

«Gigantskred» langs E6: – Det kan bli sirkus

Artikkelen er over 1 år gammel

Frykter en flodbølge skal skylle nedover dalen.

Det har i flere dager og uker vært meldt om stor skredfare i Salten-området. Selv naturlig utløste skred er varslet, og onsdag skal det ha gått nettopp et slikt et langs E6.

Ordfører i Saltdal, Rune Berg (Sp) tok til Facebook onsdag kveld for å varsle om skredet som gikk like ved Junkerdalsura og ned mot Saltdalselva i Storjord. Her står elva omtrent stille og stort sett uten avløp, skriver han

- Skredet har gått over riksvei 77, 50-60 høydemetere ovenfor elva. Fra elva og opp til riksveien er sikkert avstanden på det lengste 200 meter, utdyper han overfor AN torsdag morgen.

– Området ser ut som en slagmark, legger han til.

Han tok flere bilder ved elvemøtet på Storjord, hvor det ikke var store aktiviteten i elva. Han spekulerer i om at det kan gå flere dager før det løsner.

– Det kan bli et sirkus med store mengder skog, jord og snø. Med lite vannføring i Junkerdalsura og svært liten vannføring fra Storjord og nedover dalen, kan det bli kritisk for fisk og yngel, skriver han.

Han frykter at elva fortsetter å bygge seg opp og at en flodbølge skal skylle nedover langs dalen.

– Hele elvedalen er full av snøskred, skog og jordmasser. Det er også overhengende fare for et nytt ras fra Solvågtinden som vil fylle enda mer opp og stoppe elva, sier han.

NVE, Veivesenet og Saltdal kommune skal ha befaring torsdag. Det er ikke meldt noe fra Statens vegvesen at trafikken på E6 eller rv.77 skal være rammet. Torsdag melder Varsom.no om faregrad to hva gjelder snøskred i Salten. Skred skal dermed være lettest å utløse der fokksnølagene er tynne eller myke.

Kommentarer til denne saken