Per Heimly lover en kraftfull utstilling på Galleria

Per Heimly tar med seg et tverrsnitt av produksjonen de siste 20 åra til Mosjøen. Bildet er fra Litteraturhuset.

Per Heimly tar med seg et tverrsnitt av produksjonen de siste 20 åra til Mosjøen. Bildet er fra Litteraturhuset. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

- En morsom utstilling med veldig forskjellige uttrykk, sier Per Heimly. Den profilerte fotografen stiller på Galleria sammen med Kaja Norum og Espen Eiborg.

De tre planlegger å komme med 15 verk hver til en kollektivutstilling på Fru Haugans Hotel, skriver ledelsen for kunstfestivalen i en pressemelding.

- Jeg har fotografier, og de to andre malerier, sier Heimly.  Selv velger han et tverrsnitt av produksjonen de siste 20 åra. En salgs «best of»-visning som han sier selv, noen riktig store bilder, andre mindre.

- En kraftfull utstilling, sier han.

Heimly er opprinnelig fra Evenes, men dro til Oslo som 16-åring der han etter hvert er godt etablert som kunst-, mote- og reklamefotograf. Bildene hans provoserer fordi de ofte viser det vakre i  uskjønne, nedverdigende og tabubelagte situasjoner. Det var dette ekspressive uttrykket som først gjorde han kjent i Norge.

Kaja Norum er tidligere elev av Odd Nerdrum, noe som gjenspeiles i bildene hennes. Hun ble landskjent da hun debuterte med et stort aktportrett av TV-kjendisen Sturla Berg-Johansen i 2011.

Espen Eiborg har en amerikansk Master of Fine Arts og har jobbet som utøvende billedkunstner i New York i 12 år. Han har utviklet en egen metode som kombinerer et utvalg av teknikker, som han utnytter for å oppnå det han ønsker i bildene sine.

Ville tilbake

Per Heimly var engasjert som discjockey på Fru Haugans Hotel i vinter og ville gjerne komme tilbake, også for å vise fram bildene sine. Kunne han velge, ville han nok gjerne bare ha jobbet som kunstner.  Samtidig sikter han hele tida mot å lære noe nytt. Å være allsidig og utviklende, både som menneske og kunstner.

- Det er morsomt, artig og utfordrende å jobbe både med portretter og med reklame, sier han.

Akkurat nå er han aktuell med en vandreutstilling av portretter tatt på aldersheimen i Kautokeino, og noen av disse vil han også ta med til Mosjøen. Tidligere i år har han hatt en rekke utstillinger sammen med kunstnerkollegaene Ari Behn, Mikael Persbrandt og Tor Rafael Raael.

Samisk identitet

Heimly setter pris på den samiske satsingen i Galleria i år. Han har engasjert seg politisk i Samefolkets parti som nylig startet valgkampen før sametingsvalget til høsten og har jobbet mye med samiske problemstillinger de siste åra. Den samiske identiteten blir bare viktigere og viktigere, sier han.

Bilder og musikk

Heimly innrømmer at han ikke kjente til Galleria Kunstfestival da han kom til Mosjøen i vinter.

- Men det er morsomt å reise rundt i Norge og besøke forskjellige steder. Jeg har vært i Mosjøen bare en gang før, og det var utrolig fint og veldig koselig. Så jeg hadde lyst til å komme tilbake. Men det er viktig å ha en «mission»  - så da lagde vi dette oppdraget. Det blir spennende å være en del av folkefesten, sier han.

Også denne gangen skal han sørge for steming på byen, han skal nemlig være DJ kvelden før utstillingsåpningen på et arrangement på hotellet med 80-tallsramme.

- Men jeg er ingen sånn der kul og hip DJ som driver og mikser, og det blir ikke noe teknotrance. Jeg er bare en party-DJ som liker å spille musikk som gjør folk glade, sier  Per Heimly.           

Større og bedre

Markedssjef Sverre Løvold Strand ved Fru Haugans Hotel er glad for å kunne presentere profilerte kunstnere og ser fram til en brei satsing i forbindelse med Byfesten og Galleria.

- Dette blir bare større og bedre år for år, sier han i pressemeldingen.

Artikkeltags