Gå til sidens hovedinnhold

Ga jentene råd om mental trening: – Ikke vær redd for å si at du er god

Artikkelen er over 2 år gammel

Astrid Lauritzen snakker med fotballjentene som er 13 og 14 år om ting som de kanskje ikke har tenkt så mye på.

– Det handler om selvtillit og selvfølelse, og det er opp til dere å fokusere på det som er bra. Hva er dere gode på? Ikke vær redd for å si det, og ikke vær redd for å sette dere mål og lage arbeidsoppgaver. Og det er viktig å tenke på kroppsspråk, toneleie og hva dere sier til lagkompisene, sier Lauritzen.

Halsøy IL hadde besøk av Astrid Lauritzen forrige uke, og hun hadde foredrag og samtaler med mange grupper i idrettslaget.

Mental trener

Lauritzen er mental trener og utdannet NLP coach. NLP er en forkortelse for Nevro Lingvistisk Programmering, og er enkelt sagt læren om hvordan du finner frem til de beste ressursene i deg selv og hos andre.

Hun samarbeider tett med trenere, utøvere og foreldre i Bodø Glimt og Bodø Håndballklubb. Hun hjelper også elever ved Norsk Toppidrettsgymnas i Bodø.

– Jeg vil gjerne dele noen tips med jentene, og jeg syns det er viktig at alle idrettsutøvere spør seg selv ganske ofte om hvordan stoda er. Hvor mye trente jeg i dag, hva har jeg lært og hva kan jeg bli bedre i? Det er typiske ting som alle kan spørre seg selv om.

Vi var innom da J13 og J14 møtte Astrid. De andre gruppene som hadde samling var J15 og J16, junior- og damelaget, skiløperne, trenerne og foreldrene.

– Nyttig for oss

– Vi blir enda bedre kjent når vi kommer sammen og snakker om sånne ting, sier Mathea Søttar fra J13.

– Jeg har lært noe nytt, og jeg har fått høre hva de andre mener. Det gjør at jeg kjenner dem bedre, og jeg merket meg at det er viktig med kroppsspråket. Vi kan gjøre mye med det for å få bedre stemning, sier Mathea.

Dina Henriksen Stenvik på J14 har bestemt seg for et par ting hun vil gjøre.

– Jeg tror jeg skal bruke mindre tid på mobilen, og jeg tror også jeg skal sove litt mer. Jeg tror også vi blir bedre fotballspillere av å kjenne hverandre bedre utenfor banen, sier Dina.

Dina og flere lagvenninner har kommet fra Olderskog IL til Halsøy IL etter at Halsøy har tatt over alle jentelagene i byen.

– Egentlig skulle jeg ønske at Olderskog hadde fortsatt, men jeg liker meg godt i Halsøy, sier hun.

– Del av vår plan

Sportslig ansvarlig for fotballen i Halsøy IL er Einar Johnsen.

– Dette opplegget har vært veldig nytte for oss alle. I fjor høst hadde vi et seminar om å spise smart og hvile godt, og dette med mental trening er en god oppfølger, sier Johnsen som begynte som sportslig leder foran fjorårssesongen.

Denne sesongen har Halsøy IL alle jentelagene fra 13 år og oppover.

– Det har vært en fin overgang, og Halsøy har fått både spillere og trenere fra naboklubbene. Når det gjelder mental trening, eller det å bli bedre kjent med seg selv, syns jeg det er viktig. Og man kan ikke begynne for tidlig med å gi tips og råd, sier Johnsen.

Talent og trening

Lauritzen mener at fokuset må bort fra resultat og over på arbeidsoppgaver

– Hardt arbeid slår talentet til syvende og sist, konkluderer hun med.

– Det er viktig å prøve mest mulig, og ikke minst tørre å prøve. De som har en trygg selvfølelse tør å feile, og det er feil som fører til erfaring. Men trenerne må tillate at spillerne feiler. Trenere som topper lag, og bare ser resultater, er ikke gode trenere, sier Astrid Lauritzen.

Kommentarer til denne saken