Gå til sidens hovedinnhold

Skjerm dyrene for fyrverkeriet

Nyttår

Artikkelen er over 4 år gammel

Romjula er i full gang og mange sender opp rakettene sine før selve dagen. I kke alle er like glade for de høye smellene, spesielt våre firbeinte vennner.

Det finnes mange måter å hjelpe husdyrene våre gjennom nyttårsaften. Veterinær Martin Kaldahl ved Grong dyreklinkikk forteller at det er to forskjellige måter man kan gå frem.

-Det jeg anbefaler er å skjerme dyrene vekk fra lyden. Eller å trene dem opp ved hjelp av radio og TV slik at lyd ikke blir et problem. Den andre metoden er gjennom medikamenter. Problemet med medikamenter er at det ikke alltid får den virkningen man ønsker. Mange tror at beroligende midler demper alle sansene, men noen hunder kan for eksempel bli lysømfintlig. Det er ikke bestandig medikamentene fungerer slik som man tror på de froskjellige dyrene. Det beste man kan gjøre er å være sammen med dyrene.

Ulovlig oppskyting

-Det er en uting at folk skyter opp raketter flere dager i forveien frem mot nyttårsaften. At folk skyter opp på nyttårsaften får man bare leve med, for da har vi som hundeeiere en mulighet til å ta noen grep. Noen hunder har det så ille at de må få medikamenter, men man må bruke sunn fornuft når man sender opp raketter, sier hundeeier Walter Paulsen.

Ifølge politivedtektene har man bare lov til å sende opp fyrverkeri mellom 31.desember og 1.januar klokken 15:00-02:00. Om man bryter vedtektene kan man bli bøtelagt.

-De unge er verst til å sende opp fyrverkeri før tiden, selv om de skal være gamle nok til å kunne kjøpe dem, tenker de ikke at det kan være til skade for noen. De fleste voksne holder seg som regel til etter klokken 18:00, fortsetter Paulsen. Hans ønske for denne nyttårsaften er at folk holder seg til vedtektene og ikke sender opp i flere dager før og etter.

Skjerm dyrene

-Man vet jo ikke på forhånd om hundene tåler smellene, og får man en hund som blir redd, er hunden ødelaggt i forhold til konkuranser og jakt. Dette er hunder som koster mellom 14 000-40 000 kroner så vi gjør jo alt vi kan for å ikke komme i den situasjonen. Om folk følger vedtektene som er satt har man mulighetene til å skjerme dem best mulig, forklarer en oppgitt Paulsen.

Paulsen har vært inne på tanken om å bruke medikamenter for å bedøve sansene til en av hundene sine, men i likhet med veterinær Kaldahl fra Grong, mener han at andre måter å skjeme dyrene burde bli tatt i bruk først.

Veterinær Kaldahl mener det er vanskelig å bedømme når man skal starte bruken av medikamenter.

- Om man skulle velge dette, er minimumet å starte en time før oppskytningen begynner. Man kan dele medikamentbruken i tre grupper. Den først er bruken av fermoner som er duftstoffer for å gjøre dyrene rolige, til hunder kan dette være lukten av diende tisper eller morslukten. Den andre er angstdempende preparater og det andre er bedøvende middler. Men det beste man kan gjøre for dyret er å gi dem trygghet ved å være sammen med dem og oppføre seg naturlig da dyr merker om man er nervøs eller oppstemt, avslutter veterinær Kaldahl.

Kommentarer til denne saken