(RanaBlad) Hvis du tenker på å ta deg en busstur lørdag morgen bør du snarest se etter alternativ transport. Det er busstreik og i Rana, og på mesteparten av Nord-Helgeland er det ingen busser som går. Bjørn Tore Bråthen, avdelingsleder i Nord-Norge for transport i Fellesforbundet, sier streikeviljen er stor.

– Det er 22 år siden siste streik så viljen er ekstremt stor, men det er synd det går utover passasjerene. Vi håper folk forstår at dette ikke er poenget og vi beklager på det sterkeste at det går utover en tredjepart i denne konflikten, sier han.

Bråthen mener nok er nok og at ting må skje i henhold til allerede inngåtte avtaler.

– Lønna er ikke i henhold til avtaler som er inngått, og det er hovedgrunnen til at vi nå streiker. Avtalen sier at en bussjåfør skal ha lønn på lik linje med industriarbeidere, men de er ikke i nærheten. Vi vil også at det skal implementeres sikkerhetsrutiner som er nødvendige, men disse blir blankt avslått. Bussjåførene har en meget tilspisset hverdag der man nesten ikke har tid til å gå på do, og arbeidshverdagen blir bare mer og mer krevende. Nok er nok, sier Bråthen.

Han sier det kommer til å bli nærmest umulig å rekruttere nye og unge sjåfører.

– Ingen unge vil inn i et yrke der man tjener lite og jobber ekstremt mye, og dette vil få innvirkning på rekrutteringen på lang sikt. Vi må få orden på dette og vi streiker til våre krav blir innfridd, sier han.

Nå er det helg, men mandag skal folk på jobb og skole. Bråthen frykter allikevel ikke at staten stopper streiken.

– Tvungen lønnsnemnd skal kun brukes hvis det står om liv eller helse og vi gir dispensasjoner for dette. Det vil bli umulig å kjøre buss til skole eller jobb etter helga, hvis ikke motparten kommer oss i møte før den tid, sier Bjørn Tore Bråthen, avdelingsleder i Nord-Norge for transport i Fellesforbundet.