Torsdag var det en nasjonal aksjon mot kutt til private barnehager, og ved Dolstad barnehage hadde både foreldre og ansatte samlet seg.

- Kuttene vil gå ut over penger til vikarer, kompetansekurs, vedlikehold og leker til ungene, sier Vibeke Skarstein som er daglig leder i Tiøringen barnehage.

Økonomien til mange private barnehager er nemlig dårlig, og grunnet koronapandemien har de allerede ekstra utgifter. Da passer det veldig dårlig med kutt.

Kutt i aktivitet og bemanning

- Jeg har hatt netter hvor jeg har ligget våken og tenkt hva er det jeg holder på med, sier Irene Thorvaldsen som er eier og daglig leder av Kippermoen Friluftsbarnehage.

Hun får støtte av sine kolleger.

- Det er ei hodepine. Hvor skal jeg kutte, sier Trine Solfjeld Johannessen i Dolstad barnehage.

Kuttforslaget fører til at de som driver private barnehager ikke føler seg like mye verdt som de som driver kommunale barnehager.

- Før var det øremerkede tilskudd til barnehager, men nå regnes det ut fra kommunal vektor, sier Irene Thorvaldsen.

Det vil føre til store forskjeller i kommunene, og der det mangler penger så vil det gå ut over ungene.

- Alt det vi må betale for vil det bli kuttet ned på. Det kan være en julekonsert på Kulturverkstedet eller et kurs for de ansatte der vi må betale for kompetanseheving, sier Thorvaldsen.

Forskjellsbehandling

Siv-Helen Erlandsen og Ingrida Kurlinkute-Degutiene hadde begge møtt opp til aksjonen ved Dolstad barnehage, og tilbakemeldingene fra foreldrene er ganske entydige.

- Jeg synes at alle ungene bør ha rett til det samme tilbudet, enten de er i private eller kommunale barnehager, sier Siv Helen Erlandsen.

- Blir det færre voksne så blir det mindre aktivitet, og kanskje ungene ikke blir like trygge i barnehagen, sier Ingrida Kurlinkute-Degutiene.

Det er 12 private barnehager i Vefsn. To av disse er familiebarnehager. I ytterste konsekvens vil økonomien føre til at disse tilbudene blir borte.

- Det er det unike som forsvinner, sier Trine Solfjeld Johannessen.

Saken vil bli avgjort når statsbudsjettet blir vedtatt.

- Vi håper det blir en forhandlingspost, sier Irene Thorvaldsen.