«FrP og VM i fornektelser»

Kampen mot sentraliseringa er viktig for Senterpartiet

Kampen mot sentraliseringa er viktig for Senterpartiet Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dagfinn Olsen (FrP) har startet et verdensmesterskap i fornektelser, kan vi se i hans leserbrev nylig. Så langt ser det ut som om Olsen selv leder mesterskapet. Han går nesten ti år tilbake i tid for å ta sats. Forsøket på å skade Senterpartiet ender med at han tryner sjøl når han forsøker å skylde på Senterpartiet for at Nordland fylkeskommune ikke har en milliard mer gjennom fem år. Det er faktisk regjeringa som bestemmer at Nordland skal få en milliard mindre over fire år.

Olsen mener den rødgrønne regjeringa var skyld i at inntektene for Nordland fylkeskommune ble redusert med 260 millioner årlig som følge av at høyreregjeringa innførte nye inntektsnøkler i 2014. Beløpet var vel egentlig 284 millioner årlig, og det var Nordland som tapte mest på regjeringas omfordeling fra distriktene til sentrale strøk. Fakta er at Senterpartiet ikke gikk med på denne omfordelinga. Det var FrPs representanter og de andre regjeringspartiene som stemte for dette ranet av Nordland.

FrP er fortsatt i regjering, og nå er beregnet nedtrekk for Nordland økt til 459 millioner årlig (2017-2022). Det blir nesten en milliard mindre på fire år. Så store økonomiske kutt blir vanskelig å gjennomføre uten at det merkes noen steder, og for Senterpartiet er det en selvfølge at det må kuttes i administrasjonen. Både Olsen og dagens regjering snakker om nedbygging av byråkratiet som en av fanesakene sine. Men etter seks år med FrP i regjering er byråkratiet i Norge større enn noen gang, og det er i Oslo det vokser mest. Fra 2015 til 2018 har antall byråkrater vokst dobbelt så mye i regjeringas «robuste sammenslåingskommuner» sammenlignet med andre, viser tall fra SSB.

På Stortinget har jeg fremmet flere forslag på vegne av Senterpartiet. Vi ville etablere en fylkesveipakke hvor staten skulle være med å spleise på å vedlikeholdet. Men regjeringspartiene, inkludert Dagfinn Olsen, stemte mot. Et annet forslag var å styrke fylkene som har store utgifter til ferje- og båtdrift. Dette forslaget stemte bare Sp og SV for. Alle andre, også Dagfinn Olsen, stemte mot. Nordland Senterparti gikk i 2017 mot å endre fordelingsnøklene på hurtigbåt, dersom det førte til lavere inntekter til Nordland. Regjeringa, inkludert FrP, gjennomførte endringen selv om Nordland tapte på det.

Så kan vi ramse opp nedlegging av høyere utdanning, Nesna og Sandnessjøen, nedlegging av viktige Andøya flystasjon, tvangsammenslåing av fylker, selv om vi heldigvis berget Nordland i første runde av sammenslåinger, nærpolitireformen som ble fjernpoliti, nedlegging av tingretter, nedlegging av trafikkstasjoner og øking av avgiftene for folk flest. Mange av disse demonteringene av samfunnene i Nordland er såkalt stille sentralisering, gjennomført i styrer og byråkratiet, men med regjeringens velsignelse.

Faktisk var det med FrP i regjering jeg i sommer for aller første gang fylte diesel for over 1000 kroner på bilen min, en liten Volvo V60. Det er ingen tvil om at høyreregjeringa gjør livet vanskelig for folk i distriktene, selv om Dagfinn Olsen fornekter at regjeringspartiet FrP er med på det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken