– Jeg er utrolig stolt av det arbeidet som blir gjort her av alle de ansatte. Dette er noe vi alle har jobbet sammen om for å lykkes med, sier avdelingsleder Hilde Thorstensen Rosvold på Fredlundskogen.

Tirsdag fikk de ansatte vite at de hadde vunnet Livsgledeprisen, som deles ut for første gang i år. Totalt er det 140 sykehjem og omsorgsboliger over hele landet som er sertifisert som livsgledehjem. 33 av disse var nominert til årets pris, hvor Fredlundskogen var én av tre i finalen om å bli kåret til det beste.

– De fikk 18 av 18 mulige poeng ut ifra kriteriene vi har vurdert. De har med andre ord gjort en fantastisk jobb, sier sertifisør og veileder Gry Oanes Solbakken.

Det hele ble feiret med kake og premieutdeling. Årets Livsgledepris hadde fokus på nettopp mat og matglede, og Fredlundskogen fikk blant annet skryt for at de dyrker mye selv, at de har inkludert pårørende i måltidene og at måltidene tilpasses individuelle behov.

– Liker du ikke fisk, så er det klart du skal få slippe å sitte og spise fisk, sier Thorstensen Rosvold og ler, før hun fortsetter:

– Det at vi har fokus på matglede og kan tilpasse oss ulike behov gjør at beboerne faktisk spiser. Det er kjempeviktig å kunne samles rundt et godt måltid.

På kort tid har Vefsn kommune dermed blitt tildelt to nasjonale priser. Først som årets ungdomskommune, og nå har de altså blitt Norges første vinner av Livsgledeprisen, som har fokus på eldreomsorg.

– Dette er kjempeflott, og det viser at vi bor i en god kommune. Jeg er en veldig stolt ordfører. Dette er begynnelsen på noe stort, og vi ønsker å løfte hele eldreomsorgen i Vefsn, sier Berit Hundåla, som kom innom for å overvære prisutdelingen og overrekke blomster til de ansatte.

– Hva tenker du om at Vefsn på kort tid utmerker seg med to priser?

– Det er med på å løfte stolthetsfølelsen til folk, og jeg mener det gir oss et konkurransefortrinn når det kommer til rekruttering til nye spennende bedrifter som skal etableres her. Vi står ikke med lua i hånda, vi er en god kommune å bo i, uansett alder, sier ordføreren.

Generalsekretær Tone Bye i Livsglede for Eldre kunne røpe at arbeidet som er gjort i Vefsn blir lagt merke til nasjonalt:

– Både i eksempelvis Helsedirektoratet og hos Eldreombudet snakkes det om det Vefsn gjør. Det at man også nylig vant en pris for arbeid med ungdom, viser at det er en helhetlig tanke om å ha et godt lokalsamfunn her. Det mener jeg er en god merkevare som bør kunne gi konkurransefortrinn.

Det er knapt ett år siden Fredlundskogen ble sertifisert som Livsgledehjem, og allerede har de altså klart å utmerke seg. Rachel Berg, som er kommunalsjef for helse- og omsorg i Vefsn kommune, mener dette er en stor anerkjennelse av det arbeidet de ansatte har lagt ned.

– Jeg er utrolig stolt, for dette med mat og matglede er kjempeviktig for helsa. Mange eldre har risiko for underernæring, og det er heller ikke noe du kan se på alle. Det ligger veldig mye helse i mat, og det er helt fantastisk at Fredlundskogen får denne prisen for fokuset de har hatt på dette, sier Berg.