Gå til sidens hovedinnhold

Fredlundskogen begynner med "Facebook for eldre": - Det er fantastisk

Først ute med Min Memoria

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå får pårørende og ansatte lett tilgang til livshistorien hos beboerne ved Fredlundskogen.

– Som Facebook for eldre. Enkelt forklart, sier sykepleier Renate Abel. Både ansatte og pårørende har fått opplæring i Min Memoria, og kan legge til flere «venner», legge ut bilder og sende hilsninger.

– Vi delte for eksempel bilder fra Lucia, nyttårsaften og besøk av barnehagen. Det er fint for pårørende å bli oppdatert på opplevelsene.

Min egen historie

Fredlundskogen i Vefsn er den første institusjonen på Helgeland som tar i bruk Min Memoria, som for øvrig er anbefalt i stortingsmeldingen «Leve hele livet». Foreløpig er det kjøpt inn ti lisenser. Fredlundskogen har 24 pasienter.

– Hvorfor Min Memoria?

– Fordi det er en helt fantastisk måte å se bakgrunnen og historien til pasientene på. Allerede når en pasient får dagplass henter vi inn bakgrunnsinformasjon, men dette er deres egen måte å fortelle historien på, sier Hilde Thorstensen Rosvold, avdelingsleder ved Fredlundskogen.

– Og så er informasjonen mye mer tilgjengelig når vi benytter iPad, melder Renate Abel.

– Hvis pasienten snakker om en person på et bilde vet vi hvem det faktisk er.

 

– En trigger

Det er kun pårørende og ansatte som har tilgang til profilen. I tillegg er det opprettet en felles profil for ansatte. Abel forteller at pasientene blir overrasket over at de har bilder av dem på iPad.

– Vi opplever Min memoria som en trigger. Pasientene har glemt så mye, men ved hjelp av bilder og tekst blir de minnet på sin egen historie. Det er utgangspunkt for gode samtaler, sier Rosvold

– Spesielt bilder av dyr har vært en suksess, sier Renate.

 

– Det blir som et album?

– Ja, bare at denne har kommunikasjon.

– Hva er prislappen?

– Vi betalte for en startpakke med opplæring av ansatte, og så er det en lisens per bruker. Det er ikke snakk om veldig mye penger. Det handler om velferdsteknologi og det er kommet for å bli. Facebook kan brukes så lenge du er kognitiv kapabel. Min Memoria er en beskyttet måte hvor vi er inne og hjelper til.

– Det hjelper oss å skjønne pasientene og har god effekt.

Les også

Investerer tre millioner i velferds-app utviklet av bodøgründerne Johanne (25) og Elise (25)

 

Kommentarer til denne saken