Fotograferte sjeldent astronomisk øyeblikk

Dette bildet er tatt gjennom stjernekikkerten i retning kraftmasta og viser ovenfra og nedover: Kraftlinje (på skrå), skyer, Saturn (svak lys prikk) og Jupiter (kraftig lys prikk).

Dette bildet er tatt gjennom stjernekikkerten i retning kraftmasta og viser ovenfra og nedover: Kraftlinje (på skrå), skyer, Saturn (svak lys prikk) og Jupiter (kraftig lys prikk). Foto:

Planetene Jupiter og Saturn sto svært nær hverandre på himmelen søndag ettermiddag 20. desember, og det kunne så vidt observeres også fra Vefsn. 

DEL

(iSandnessjøen) Gisle Terray var ute med kameraet sitt og han har sendt oss disse bildene. Bildene har han tatt med mobilkamera håndholdt rett foran en kikkert på stativ.

– Med en kikkert (og klar himmel mot sør) var det mulig å så vidt observere fenomenet en kort stund på ettermiddagen, skriver han i en e-post til redaksjonen.

Landskapsbildet viser «oppsett» om ettermiddagen 20.12., på Reinfjellvegen; månen til venstre, solen er like under horisonten til høyre.

– Gjennom kikkert var planetene synlige ved den kraftige strømmasta til høyre. Planetene er for tiden ganske nær sola (sett fra jorda); dermed er de synlige for det blotte øye i bare en kort periode like etter solnedgang – før også DE (som sola) «går ned». Generelt er forholdene for å observere fenomenet bedre sørpå og dårligere nordpå, skriver Terray.

Bildet med «skråstrek» øverst er tatt fra denne posisjonen kl. 1518 og viser ovenfra og nedover hhv. strømlinje («skråstreken»), skyer, Saturn (svak lys prikk), Jupiter (kraftig lys prikk).

Her ser vi månen til venstre over Reinfjellet.

Her ser vi månen til venstre over Reinfjellet. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken