Gå til sidens hovedinnhold

Fortviler etter manglende opprydding: – Jeg skjønner ikke at det går an å forlate det sånn

Bjørn Asle Jan Hansen er skuffet over skogsarbeidet som har pågått i deler av Vallia og Dolstadåsen, men ifølge Opplysningsvesenets fond (OVF) er mye gjort med overlegg.

For abonnenter

– Det er helt grusomt. Jeg skjønner ikke at det går an å forlate det sånn, sier Bjørn Asle Jan Hansen.

Han bor i Mariskovegen og har hogstfeltet helt inn til tomtegrensen. I fjor var det hogst i området hvor store områder ble snauhogd, og Hansen er skuffet over manglende opprydding i etterkant.

– Her er det mye folk som farter, og det er heller ikke ryddet i stiene, sier Hansen.

Dårlig sikkerhet

Det ligger mye kvist og død ved i området. Selv om sommervarmen har ført til at vegetasjonen nå dekker en del, så er det ikke pent å se på området som ligger rett ved boligfeltet. Bjørn Asle Jan Hansen er også bekymret for sikkerheten.

– Jeg har sett unger som leker her, og jeg vil anta at de var under seks år gamle. Noen steder ligger det store grantrær å hviler på hverandre. Tenk om et slikt tre faller ned når det er en unge under, sier Hansen.

Gisle Skaret er tillitsmann for Opplysningsvesenets skogseiendommer på Helgeland, og han bekrefter at det er kommet inn klager. Han sier at det skal ryddes opp, men også at en del død ved blir liggende for å sikre leveområder for fugl og insekter.

Mer hogst i år

– Allskog skal hogge resten og rydde opp. Planen er at det skal gjøres i år, men skogen som gjenstår må tas med traktor og vinsj, og det har vært vanskelig å få tak i folk til denne jobben, sier Gisle Skaret.

At det i sin tid ble plantet østlandsgran i området førte til problemer.

– Det ble plantet alt for tett, og kvaliteten på trevirket ble veldig dårlig. Nå er det plantet nye trær som er tilpasset Helgeland, sier Skaret.

Store hogstfelt kan se stygge ut, men alt er ikke bare negativt.

To nye veier

– I dette området blir det mye bringebær. Dessuten skal det være litt rot i naturen for at fugler og insekter skal leve. Det skal ikke se ut som om det er asfaltert i skogen, og det er krav om at det skal ligge igjen død ved, sier Skaret.

Han mener arbeidet som OVF har gjort i området har mye positivt med seg.

– De har bygget to veier, og de er så solide at rullestolbrukere kan bruke dem. OVF har gjort store investeringer, sier Gisle Skaret.

Les også

Omfattende hogst i Dolstadåsen: – Folk vi snakker med bare rister på hodet

Kommentarer til denne saken