Gå til sidens hovedinnhold

Snart to år etter dødsulykken i Forsmolia steinbrudd: Ansvaret fortsatt uavklart

Artikkelen er over 4 år gammel

Før sommeren sendte politijurist Linda Rømma ved politiet i Mosjøen over til Arbeidstilsynet en ferdig etterforsket sak om dødsulykken i Forsmolia steinbrudd i Vefsn 28. januar 2016.

I ulykken døde Tobias Daleng Wiik da en steinblokk traff gravemaskinen han satt i.

Daleng Wiik var ansatt i entreprenørselskapet Kolbjørn Nilsskog AS (KNAS), som drifter steinbruddet.

- Vi venter nå på at Arbeidstilsynet skal avgi en uttalelse om saken. Når den kommer, blir saken videresendt til statsadvokaten. Det skjer for øvrig alltid i forbindelse med dødsulykker. Statsadvokaten er påtalemyndighet. Behandling av saken har et av tre mulige utfall: Enten å konstatere at det har skjedd noe straffbart, å henlegge saken eller å be om at politiet etterforsker saken mer. Dersom noe straffbart har skjedd, vil det normalt bli utstedet et forelegg, eller bli tatt ut tiltale som sendes til tingretten for rettslig behandling, sier Rømma.

I en artikkel i Helgelendingen 23. desember 2016 kom familien til avdøde med kraftig kritikk mot politiet. Kritikken var basert blant annet på at saken fortsatt ikke var ferdig etterforsket.

Også Bente Hyttebakk og Maj-Britt Justad i Personskadeforbundet i Mosjøen ytret seg kritisk til politiets seindrektighet, i en artikkel i Helgelendingen i 13. februar.

Kritikken fra avdødes foreldre ble besvart i Helgelendingen 6. januar 2017 av politistasjonssjef Lisbeth Aarvik.

Hun svarte blant annet at politiet må "prioritere ressursene våre mellom svært alvorlige straffesaker". Videre sa Aarvik "at politiet må foreta slike tøffe prioriteringer er ingen ønsket situasjon for verken politi eller involverte parter".

Hun antydet at saken kunne være ferdig etterforsket før påske 2017.

Helgelendingen fikk onsdag ikke telefonkontakt med saksbehandler på saken i Arbeidstilsynet i Mosjøen.

Kommentarer til denne saken