Elefanten i rommet

I Leirfjord er det budsjettforhandlinger, og både rådmann, AP og SV har foreslått nedleggelser. At SV var kommet dit, var overraskende. Hva Leirfjord AP gjør, er vi ikke overrasket over lenger. Nå er vi i akt 2 av dette sirkuset.

En interessant vri er at både SV og AP spesifikt har gått inn for å bevare Tverlandet barnehage. Det var en noe overraskende argumentasjon de kom med i sist formannskapsmøte. I følge både SV og AP ville det nemlig bli en “ekstra lang pendlervei, og en unødvendig byrde” for de foreldrene som pendlet til Mosjøen fra Sundøya. Det er jo lett å si seg enig. Men skjønte de egentlig hva argumentene deres innebærer, og hvilke innrømmelser de i realiteten kom med?

Problemet på Levang

Det ble ikke nevnt med et ord, men sånn har det nemlig vært på Levang og Bardal i over 10 år. De har akkurat den samme omveien til Mosjøen som de på Sundøya vil kunne få. Til Mosjøen er det 40 minutter ekstra pendling per dag fra Levang om man må innom Leland. Til Nesna, før man i det hele tatt har snakket om fergeturene, så har man brukt en ekstra time for å hente og levere i barnehagen. Dette gjelder absolutt alle med små barn fra Levang og nordover. Syk sier du? Hjemmekontor sier du? Er du bonde sier du? 1-2 timer pendling hver dag, utelukkende til og fra barnehage. God tur.

Kvalifiserer dette også til en “unødig byrde” i følge AP og SV, eller gjelder andre regler nordpå? Og gjelder disse reglene både før og etter valget? Nå firer man selvfølgelig litt på omfanget av nedlegging, for nå nærmer lokalvalget seg. Først nå kommer den “unødige byrden” frem i argumentasjonen.

Vi i Rødt arbeider for å minimum bevare strukturen inntil neste valg. Men Levang er ei bygd som er rik på småbarnsfamilier, og i Bardal er to barn født de siste tre måneder. Så når de argumenterer slik de gjør, burde et tiltak på Levang være svært høyt prioritert i deres budsjettforslag. Helt nordpå har man nemlig den byrden i dag, som Sundøya kan risikere å få i morgen.

Et tiltak på Levang er ikke dyrt. Først må man innse at Levang og Bardal fint fyller en avdeling på Leland, at disse 18 plassene kan flyttes. Det neste er å innse at en investering på Levang medfører svært få ekstra utgifter på drift. Enten det er et nybygg, eller om behovet løses ved bruk av eksisterende bygningsmasse. Det siste som trengs, er vilje. På den andre siden, dersom man velger å beholde barnehagen på Kviting med denne argumentasjonen, men ikke ønsker å gjøre noe med problemet på Levang og nordover, så gror det et digert hull i hele argumentasjonen. Da gjelder andre regler nordpå.

Den unødige byrden

Forslaget om Levang eies nemlig ikke av Rødt. Forslaget eies av alle de som bor nordpå. Det eies av småbarnsforeldre som holder på å pendle seg fra vett og forstand. Det eies av besteforeldre som håper at ungdommen skal ta over gårdsdrifta, og av de bøndene som trenger avløsere, det eies av avløserne som pendler 2 timer daglig til og fra barnehagen. Det eies av alle nordpå. Og for Bardal helt nord, er dette et kompromiss. Det vil riktignok føre med seg veldig mange positive ringvirkninger for Levang, men den er absolutt aller viktigst for de som bor nordpå. Dette handler kun om sunn fornuft.

Samme sunne fornuft bør også seire for Kviting og Ulvangen sin skyld nå på torsdag. Det beste forsvaret der, er nettopp et tiltak på Levang. Det er mye engasjement for Ulvangen og Kviting nordpå, de godt vet hva som er i vente etter nedlegginger.

Nedlegginger og billadere

I samme møtet nevnte også ordføreren billadere på Leland. Er det virkelig vilje til å prioritere billadere fremfor å bevare eksisterende barnehageplasser og forhindre enda mer meningsløs pendling? La oss se hvordan det går i valgkampen om et og et halvt år.

Nå går vi nemlig en ny jul i møte, med opp og ned i mente med avisoppslag om nedleggelser. Les avisoppslagene med lyden fra den nye reklamevideoen til Leirfjord kommune i bakgrunnen, og kjenn på hvordan det fyller juleforberedelser og julegaveinnkjøp med en god, gammeldags klokkeklar ironi.

Dersom alt vedtas nedlagt på torsdag, så kan vi jo muligens trøste oss med at det snart kan finnes hurtigladere på Leland. Det kommer de i Ulvangen og på Kviting til å trenge, som nye rekrutter i en meningsløs pendlerhverdag.

Alf Harald Sælevik, Leder, Rødt Leirfjord