(Nettavisen:) Lenge har det vært relativt stille rundt det såkalte «Momo Challenge», spillet som omtales som et «selvmordsspill», hvor karakteren Momo tar kontakt med barn via sosiale medier og ber dem gjennomføre ulike utfordringer - noen av dem farlige.

Nå skal imidlertid Momo ha dukket opp i Storbritannia igjen, og både skoler og politiet går ut og advarer foreldre. Det skriver en rekke britiske medier.

Politiet i Nord-Irland er blant de som nå går ut med advarsler. På sin Facebook-side advarer de om grusomt innhold, og opplyser om at de som står bak Momo Challenge etter all sannsynlighet er hackere på jakt etter andres personlig informasjon.

Samtidig understreker politiet at Momo Challenge i all hovedsak bør være en påminner til foreldre om å følge nøye med på hva barna ser på og driver med på internett.

For hvis det ikke er snakk om Momo, vil det være noe annet, sier politiet.

«Ikke fokuser bare på Momo, men sørg for å vit hva barnet ditt har tilgang til på nettet. Det viktigste er at barnet ditt forstår at de aldri må gi ut personlig informasjon til noen de ikke kjenner på internett og at INGEN har rett til å be eller tvinge dem til å gjøre noe de ikke har lyst til.»

Slik fungerer Momo Challenge

Kort forklart så foregår Momo Challenge på følgende måte:

Karakteren Momo, som ser ganske skummel ut med store øyne, bred munn og fuglekropp, tar kontakt med unge på sosiale medier og ber dem om telefonnummeret deres. Via meldinger eller telefonsamtaler gir Momo dem ulike utfordringer. Noen av disse utfordringene involverer selvskading og andre potensielt farlige ting.

Spillet ligner på «Blue Whale Challenge», som var populært i 2016. Der skal deltakerne ha fått utlevert ulike oppgaver i et spill som gikk over en periode på 50 dager. Også her skal utfordringene til slutt ha handlet om selvskading.

Selve Momo-fenomenet i seg selv er imidlertid relativt ufarlig, og karakteren Momo finnes i flere apper som ikke handler om å oppfordre barn til å gjennomføre ulike utfordringer.

Det som imidlertid skaper bekymring, er historier om at Momo dukker opp som ulike profiler på sosiale medier, hvor de som står bak profilen kontakter barn for videre kommunikasjon.

Usikkert om det har ført til selvmord

Flere utenlandske medier, deriblant The Telegraph og Fox News, skriver at flere barn har tatt livet sitt som følge av oppfordringene fra Momo.

I høst skal en jente på 12 og en gutt på 16, begge fra Colombia, ha begått selvmord etter å ha spilt spillet. I tillegg rapporteres det om en 12 år gammel jente fra Argentina som også skal ha begått selvmord på oppfordring fra Momo.

Ifølge den britiske veldedighetsorganisasjonen Samaritans, finnes det imidlertid ingen bevis på hvorvidt Momo Challenge har ført til selvmord:

- Vi har ikke så langt fått verifisert bevis på at det skal ha skjedd selvmord i dette landet eller andre steder som er knyttet til Momo, uttaler en talspersom fra Samaritans til The Guardian.