– Om vedtaket kommer på plass i desember, er det egentlig tut og kjør til vinteren og ombygging for fullt, sier Lars Henrik Kristiansen, rektor ved Mosjøen videregående skole.

I forbindelse med bygginga av ei ny videregående skole på Kippermoen er det planlagt å få inn restaurant og matfag til avdeling Marka.

– I Marka får vi muligheter som ingen andre har med å se sammenheng mellom naturbruk og restaurant og matfag, fra jord og fjord til bord. Vi har også blitt med i et nytt internasjonalt prosjekt med skoler i Finland og Danmark som går på å utarbeide en læreplan der vi smelter sammen naturbruk og landbruk med restaurant og matfag, sier en engasjert Kristiansen.

Mer utadrettet

I fjor var det bare fire søkere til denne linja på Kippermoen, og dermed ble det ikke noe av undervisningstilbudet i Mosjøen. Nå er skolen derimot i full gang med å rekruttere søkere til restaurant og matfag.

– Det ligger inne i strukturen at vi har restaurant og matfag. Derfor jobber vi for fullt med rekrutteringsarbeid og jobber mer utadrettet, sier Kristiansen.

– Må lokalene i Marka være på plass før dere kan ta imot elever?

– Nei. Får vi søkere er vi klare til å starte til ordinær skolestart. Elevene kan begynne på Kippermoen og flyttes til Marka når lokalene er ferdige.

Tirsdag var skolen innom ungdomsskolen på Kippermoen for å informere om dette utdanningstilbudet. De har også vært på Lovund, Sandnessjøen, Dønna, Herøy og så videre.

– 8. november skal det også være et møte med opplæringskontoret i Sandnessjøen og bransjene for å snakke om behovet som er av kokker og servitører, sier Kristiansen.

– Har noen elever ytret interesse for å begynne på restaurant og matfag?

– Ja, blant annet flere elever på Kippermoen ungdomsskole hadde sagt de hadde planer om det. Utfordringen vår at det er for få ungdommer her, og vi er nødt til å hente søkere fra andre plasser enn bare Vefsn, Grane og Hattfjelldal.

Flerbruk

Nordland fylkeskommune vil gjøre et endelig vedtaki desember om både nyskolen og flytting av restaurant og matfag til Marka. På landbruksskolen er planen å bruke andre etasje av skolens verkstedbygg til det nye tilbudet.

– Det er ikke bare restaurant og matfag som vil benytte lokalene. Tanken er at naturbruk, nordnorsk kompetansesenter mat, kompetansenettverk for lokalmat i nord, og fagskoletilbudet med bærekraftige matopplevelser kan bruke lokalene, sier Kristiansen.

Siden en del av landbruksskolens verkstedbygg vil bli benyttet til den nye linja, har skolen fått bevilget penger til å bygge en ny verkstedhall i Marka. Jobben er allerede i gang, og planen er at det nye bygget blir stort nok til å huse skolens skogsmaskiner.

– Det er estimert 17 millioner kroner på å bygge om verkstedbygget til matfag. Det er en del penger når økonomien er tøff, men det er et kjempebehov for denne kompetansen i næringslivet, sier rektor Lars Henrik Kristiansen, som ser fram til desembermøtet er over.

– Vi krysser nå fingrene og er ved godt mot. Tegninga, planene og prosjekteringa er så å si klar. Med en gang vi får et vedtak er prosjektledelsen klar til å sende ut anbud på ombygginga.