Gå til sidens hovedinnhold

«For Helgelandssykehuset bør dette være en erfaring som gjør at man fortsatt er på tå hev»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Helgelandssykehuset har fått dispensasjon for at innleide fagfolk kan gå rett inn i jobb uten at de forhånd er testet for koronaviruset og at testsvaret foreligger. Dette gjelder også svenske vikarer. Det var også bakgrunnen for at all kirurgisk aktivitet ble stanset etter at en innleid svensk vikar ved sykehuset i Sandnessjøen testet positivt for korona like før helga. Nå har sykehuset lagt om sine rutiner, men det er likevel en feilvurdering av den alvorlige smittesituasjonen vi fortsatt står i.

Det var forrige mandag at en svensk innleid sykepleiervikar startet i jobb ved sykehuset i Sandnessjøen uten at vedkommende hadde vært gjennom en koronatest og der svaret på testen forelå. Da den positive koronatesten kom fredag ble det igangsatt omfattende tiltak for å hindre en mulig spredning av det smittsomme viruset. Blant annet ble all kirurgisk aktivitet umiddelbart stanset. Pasienter i faresonen ble isolert og en rekke ansatte testet for smitte.

Helgelandssykehuset forklarer tabben med at de har fått dispensasjon fra Helse Nord for denne praksisen og at de er helt avhengige av innleid vikarhjelp for å få en sommerturnus til å gå i hop. Dispensasjonen gir åpning for at vikarer fra utlandet kan gå rett inn i jobb, uten at det foreligger en test med prøvesvar. I utgangspunktet stiller vi spørsmål ved hvordan sykehuset i det hele tatt kan vurdere en slik praksis, ikke minst når det gjelder svenske vikarer. Sverige er ett av landene i hele Europa som har den mest alvorlige smittesituasjonen, og der spredninga av viruset ikke er under kontroll. Da nytter det lite å vise til dispensasjoner, selv om det understrekes at det kun er unntaksvis at vikarer kan gå rett inn i jobb uten at negativt prøvesvar foreligger.

Vi kan ikke skjønne annet enn at det her foreligger en alvorlig svikt i risikovurderingen. I mange måneder har hele landet vært underlagt historisk strenge restriksjoner. Nedstenginga av landet har rammet alle innbyggerne og hele næringslivet. Hvordan er det da mulig at sykehuset, den institusjonen som burde ha de aller beste forutsetninger for å vurdere risiko og iverksette tiltak som sikrer både pasientene og fast ansatte, går på akkord med smittespredningen og åpner for en slik praksis? Vi tenker med gru på situasjonen i Gällivare i nord Sverige, der en tilreisende ansatt i gruvene var smittekilden til det som nå fører til at et helt lokalsamfunn nærmest er nedstengt.

Det er på alle måter bra at Helgelandssykehuset nå iverksetter tiltak som innebærer at innleide svenske vikarer skal ha avlagt koronatest og at negativt prøvesvar skal foreligge før vedkommende får starte i jobb. Så ber vi en stille bønn om at dette skal gå over og at ingen er blitt smittet. For Helgelandssykehuset bør dette være en erfaring som gjør at man fortsatt er på tå hev og ikke gambler med folks sikkerhet og trygghetsfølelse. Denne saken har avdekket feilvurderinger som ikke skal forekomme.

Kommentarer til denne saken