Fra 18. september vil papiravisa til Helgelendingen ikke lenger komme ut fire ganger i uka, men på tirsdager og torsdager. Hovedgrunnen for avgjørelsen som er tatt av avisas styre lokalt, er at det store flertallet nå foretrekker å lese avisa på nett i stedet for papir. Når leserne flytter på seg, må vi følge etter. En rekke lokalaviser har nylig tatt liknende grep, som Fremover i Narvik, Tidens Krav i Kristiansund og Namdalsavisa i Namsos. Nå er det Helgelendingen som står for tur, samtidig som naboavisa Rana Blad.

De unge går til Snap Chat

I likhet med alle andre mediehus, må Helgelendingen forholde seg til de store utviklingstrekkene i et mediemarked som ikke lenger kjenner noen geografiske grenser. Konkurransen fra globale it-giganter som Facebook og Google har gjort stort innhogg i annonseinntektene, selv for aviser som opererer alene i et lokalt marked. Den største bekymringen er likevel at de unge har endret sine medievaner radikalt. I 1991 leste 84 prosent av alle tenåringer minst én papiravis daglig, og Norge var verdens mest avislesende folk. Selv vokste jeg opp med Gjengangeren, Tønsbergs Blad og Aftenposten som daglig ritual ved frokostbordet i Horten.

I dag er bildet snudd på hodet. Fortsatt får det store flertallet av barn og unge med seg nyheter. Men de søker seg ikke lenger til de etablerte, redaktørstyrte mediene. 87 prosent av barn og unge år går til Snapchat, TikTok og You Tube for nyheter framfor tradisjonelle medier, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet i fjor. På sosiale medier er det som kjent ingen som tar ansvar for å sikre at historiene og nyhetene som serveres har rot i virkeligheten. Skal vi vinne denne kampen og fortsette å oppfylle samfunnsoppdraget vårt, må vi nå fram til de unge i det formatet de foretrekker – altså det digitale.

Mange eldre er blitt digitale

Det gledelige er at også Helgelendingens abonnenter er blitt mye mer digitale. I dag er så mange som to av tre abonnenter heldigitale, det vil si at de kun leser oss på pc, nettbrett eller mobiltelefon. Den andre tredelen har såkalt Komplett-abonnement. De har ikke bare papiravis, men også full tilgang til nettavisa på helg.no og mye annet digitalt innhold via abonnementstjenesten +Alt. Og kanskje litt overraskende for mange: Så mange som halvparten av de som holder papiravis, leser også avisa på nett hver eneste dag. En høy andel av de heldigitale abonnentene er dessuten eldre over 60 år. At de eldre som sådan er digitale analfabeter, er en seiglivet myte.

Ja, fortsatt er det en del som ikke er like komfortable med å lese avisa digitalt, og som setter stor pris på det faste morgenritualet med å hente papiravisa i postkassen. En del sier ja takk til begge deler. Om ettermiddagen og utover kvelden leser de ferske nyheter i nettavisa, samtidig som de setter pris på hyggen med se gjennom papiravisa i etterkant.

Vi forstår veldig godt at noen av våre abonnenter vil kjenne på et savn. Selv om de to gjenværende utgavene vil bli fyldigere og få plass til enda mer godt lesestoff enn i dag, er det ikke helt det samme når den kommer sjeldnere. I dag har så mange som 92 prosent av alle Helgelendingens abonnenter registrert seg som såkalt Aid-bruker på nett. Men fortsatt er det noen som ikke har kommet i gang av ulike årsaker. For å hjelpe de som har problemer med å ta i bruk sitt digitale abonnement, vil Helgelendingen invitere til åpent hus før endringene med papiravisa trer i kraft den 18. september.

Vil stå bedre rustet

Når vi nå ser det nødvendig å redusere antall utgivelser av papiravisa til to ganger i uka, så skyldes flere forhold: For det første har kostnadene for å gi ut papiravis økt kraftig i takt med inflasjonsvekst og prisstigning ellers i samfunnet. Kostnadene har økt i alle ledd, fra de produseres i Helgelendingens redaksjonslokale, trykkes ved trykkeriet i Bodø, fraktes med bil over Korgfjellet til de deles ut med bud i postkassene. Når denne prisgaloppen skjer samtidig som det blir stadig færre Komplett-abonnenter, så øker også kostnadene per avis som deles ut.

Det digitale taktskiftet betyr også at leserne våre har økte forventninger til innholdet vi kan tilby på nett. Det sørger ikke minst den grenseløse konkurransen fra globale IT-selskaper for, som med sine store, økonomiske muskler utfordrer lokale og nasjonale nyhetsmedier på nær sagt alle fronter. Konkurranse er bare bra, og det motiverer oss til å gjøre en enda bedre innsats for leserne våre. Ved å flytte fokus og kostnader fra papir til nett, vil vi stå sterkere til å møte utfordringene som vi vet kommet. Samtidig sørger vi for at papiravisa blir bedre rustet til å leve enda lenger.

Hvor lenge, tar jeg ikke sjansen på å spå. Vel vitende at andre redaktører har forsøkt før meg, og gått fem på. Men én ting kan leserne våre være trygge på: Vi som er journalister og redaktører i Helgelendingen skal fortsette å gjøre vårt aller ytterste for alle abonnerer på avisa skal holdes informert om alt det spennende som skjer av stort og smått i lokalsamfunnet – uansett om du foretrekker å lese oss på papir eller på mobil.