Gå til sidens hovedinnhold

Folkens – la oss ta fargene tilbake!

Artikkelen er over 2 år gammel
God Helg

Skal man komme fram og opp her i verden, må man kle seg i sort eller grått - og for guds skyld ikke rødt. Det sender ut helt feile signaler.

De som kler seg i farger er oftest de uten makt - barn, urfolk og kvinner, blir det ofte hevdet. O g ettersom jeg oppfyller minst to av kriteriene, anser jeg meg selv som et kroneksempel på en sosial noksagt. Heretter blir det svart og grått over hele linja. Ut med de fargesprakende skjørtene og de gulfrynsete skjerfene og inn med kontordressen, tror jeg. I morgen skal jeg gli i ett med gråtonene ute i gata. Rette meg opp i ryggen og nikke avmålt til de rette folka, tror jeg.

For, ifølge boka, «Farger til folket», av forfatteren Dagny Thurmann-Moe, bruker menn med makt lite farger. Sort eller grå dress, kvit skjorte – eller kanskje en gråmelert trench-coat. Nå er jeg jo dessverre, i denne sammenheng, ingen mann, men man kommer kanskje langt som en look-a-like. 

Men hvorfor ble egentlig sort og grått maktens språk – og ikke rødt eller gult eller lilla for den saks skyld?

Bokforfatteren mener å vite årsaken. Det er den borgerlige mannen. Han oppsto nemlig på 1800-tallet – like arbeidsom og forutsigbar som samlebånd og økonomisk vekst i kontrast til adelens og rikfolkets gullprydede dekadens. Og siden har dette konforme maktbildet festet seg gjennom generasjoner.

Kanskje er det sånn, kanskje ikke. Men én ting er iallfall klart. I løpet av de siste par 10-årene har fargene endret seg kraftig. Før det hadde hvert ti-år sin egen farge. Og jeg lengter allerede tilbake til 90-tallets fargesjokk og angrer som en hund på at jeg sendte den sjokkgrønne kåpa mi til Fretex.

Bare ta en kikk ut på gata, akkurat nå. Du vil knapt se en knallrød bil eller en gul eller en sprelsk grønn. Leste et sted at 86 prosent at alle nye biler som selges, er hvite, svarte, brunglinsende eller grå.

Hvis du snur deg og prøver å hvile blikket på de nye leilighetsbyggene, ser du også mest grått. Og nå skjer det samme med privathusene. Den mest solgte husmalinga for tida er i nyanser av grått.

Og så til selveste lakmustesten. Gå bort, åpne klesskapet ditt og ta en titt. Var det mye grått og svart der inne også?

Jeg ser, jeg ser…

...jeg er vist kommet på feil klode, skrev en gang Sigbjørn Obstfelder.

Så derfor, mine damer og herrer – på tide å ta fargene tilbake – i pur protest! Og begynn med deg selv. Et lite rødt skjerf, kanskje?

Kommentarer til denne saken