Gå til sidens hovedinnhold

Føler seg krenket etter stormingen av kongressen i USA: – Du kan ikke bare putte på deg et antrekk og kalle deg sjaman

Hege Dalen i Arktisk sjamansirkel reagerer på medias bruk av ordet sjaman i forbindelse med opptøyene i Washington.

Tidligere denne måneden ble Capitol Hill i Washington stormet, i det som ble en voldelig hendelse der folk ble drept. Media gjorde Jake Angeli, kalt for «QAnon-sjamanen», til et symbol for Capitol-opptøyene. Opprøreren var kledd i et hodeplagg med referanser til det amerikanske urfolk. Hodeplagget brukes i spirituelle seremonier og er hellig.

– Det kan hende at han mente det han gjorde var bra, men i sin uvitenhet tråkket han på urfolkskulturen, sier Hege Dalen fra Hattfjelldal.

Misbruk av ord

Arktisk sjamansirkel mener virkemidler fra underholdningsindustrien og kunsten brukes i den politiske kampen, og at medias dekning av Capitolstormingen blir dermed en sammenblanding av forvrengt historiefortelling, politisk propaganda og nyhetsdekning.

– Å bruke ordet sjaman på den måten er et misbruk av et ord som referer til en viktig funksjon i urfolkskulturene. Hodeplagget Angeli hadde brukes i forbindelse med ritualer og seremonier, sier Dalen.

Arktisk Sjamansirkelråd vil gjøre oppmerksom på at ved bruk av ordet «sjaman» på en krenkende og ydmykende måte, handler pressen i strid med rettslige og presseetiske prinsipper.

– Dette er kulturtyveri. Du kan ikke bare sette på deg et antrekk og kalle deg sjaman. Når ordet sjaman brukes som overskrift på denne måten, bidrar media med å krenke urfolkskulturene, sier Dalen.

Åndelig leder

Sjamanisme er en moderne betegnelse på urfolks spirituelle tradisjoner over hele kloden. Ordet sjaman kommer fra Manchu-Tungus i Sibir «šaman» eller «saman» og betyr den som «ser» eller «vet». Sjamanen er en religiøs spesialist med kunnskap om mennesket, samfunnet og naturen. I samisk kultur brukes ordet noaide om den åndelige lederen.

Naturreligioner ble slått hardt ned på under kristningen og fornorskingen av samene og nordmenn, men i dag er det en økende interesse for disse.

– Noen er født med evner, og kan for eksempel se eller kjenne hvor folk er syke. Men det krever lang opplæring og erfaring for å kunne virke som for eksempel healer. En sjaman har også kunnskap om naturen, mennesket og samfunnet, sier Hege Dalen.

Prinsesse Märtha Louises kjæreste Durek er blant dem som kaller seg sjaman.

– Han bruker nok åndelige energier, men i urfolkskulturer så kaller man seg selv ikke for sjaman. De har ydmykhet for en slik tittel, og Durek faller nok i unåde hos en del. Han har en amerikansk måte å formulere seg på, og skiller seg ut fra det nordiske, sier Hege Dalen.

Les også

Märtha og sjamanen i Tromsø: – Kanskje den mest avanserte tåketale jeg har hørt på lang tid

Kommentarer til denne saken