Forbudt å fly med droner i store deler av Mosjøen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Avisa Nordland): Droner blir stadig mer populært, men kan utgjøre en betydelig risiko for flytrafikken.

Fem kilometer

Særlig rundt lufthavner kan en drone utgjøre en stor fare, og Avinor har nå utarbeidet detaljerte retningslinjer for hver enkelt lufthavn.

- For fly som er i landings- eller avgangsfasen, utgjør droner en særlig stor fare, ganske enkelt fordi de er så nærme bakken at droner utgjør en reell kollisjonsfare. Det er også grunnen til at det er forbudt å fly droner nærmere enn fem kilometer fra en lufthavn, med mindre man har avtalt dette med tårnet, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

I Mosjøen er det ikke tillatt med modellfly eller droner i en radius nærmere enn fem kilometer (se kartet), det vil si fra Bjørnåga i sør til Kvanndalen i vest, og helt opp forbi Øya i nord.

Flyging innenfor dette området vil kun i unntakstilfeller være tillatt etter forhåndsavtale med tårnet på flyplassen.

Nå finner du nøyaktige kart og regelverk for bruk av droner i områdene rundt samtlige av Avinors lufthavner.

Politianmeldes

Den som flyr en drone er ansvarlig for bruken. Uforsvarlig bruk kan gi betydelige konsekvenser. Den største faren er muligheten for en ulykke, men uforsvarlig bruk kan også medføre betydelige konsekvenser for flytrafikken.

Dersom for eksempel en lufthavn må stenges fordi det er observert en drone i innflygingsområdet, kan det potensielt utløse et erstatningsansvar. Avinor vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken.

Artikkeltags