Flere ungdomsbedrifter fra Mosjøen gikk til topps under fylkesmesterskapet i Nordland

Best: Ungdomsbedriften Marka Mek UB fra Mosjøen VGS er best på yrkesfag i Nordland.

Best: Ungdomsbedriften Marka Mek UB fra Mosjøen VGS er best på yrkesfag i Nordland.

Ungdomsbedriften Marka Mek UB fra Mosjøen videregående skole ble onsdag kåret til Nordlands beste ungdomsbedrift i kategorien Beste Yrkesfaglige bedrift.

DEL

For første gang ble fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Nordland arrangert i digital drakt, og da fikk Mosjøens ungdsomsbedrift Marka Mek UB vite at de ble Nordlands beste ungdomsbedrift i kategorien Beste Yrkesfaglige bedrift.

- Ungdommene har skapt sin egen forretningside, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter og solgt de, satt opp budsjetter, kjørt styremøter og daglige drift. Gjennom Ungdomsbedrift lærer elevene ved å sette teori ut i praksis, de blir selvgående og tar eierskap til egen læring. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Nordland, Steve Hernes i en pressemelding.

Bærekraftig landbruk

Ungdomsbedriften Marka Mek UB har som ambisjon å om å holde landbruk så bærekraftig som mulig, og gjør ødelagt landbruksutstyr bruktbart igjen. Juryens begrunnelse:

«Som bedriften selv sier de har en ambisjon om å holde landbruket så bærekraftig som mulig. Dette er et godt bidrag til vårt økende bruk og kast samfunn. Vi synes ideen om å samle inn defekt utstyr for så å reparere, altså gjenbruk, er en super ide. Her lærer elevene å ta vare på og vedlikeholde redskaper som kommer alle parter til gode. Man lærer å få kunnskap om skader på utstyr, bestille deler å lære å reparere selv.

Dette konseptet er en «vinn vinn» situasjon for både for bonden og for elever som skal læres seg faget.Denne bedriften kan helt klart være bærekraftig, både økonomisk og samfunnsmessig.

Vi fikk dessverre hverken sett produktene eller deres presentasjon av bedriften «live». Men bedriften har en fin markedsføring av bedriften på Facebook. Men her kunne det ha vært mer informasjon med noen før og etter bilder av sine produkter.

Men vi synes det fremkommer et glødende engasjement og stolthet for faget. Elevene har helt klart funnet en nisje i markedet inne dette fagområdet. Synes bedriften fronter det mekaniske faget på en utmerket måte.»

Priser: Moolelo UB fra Mosjøen vgs stakk av med to priser. En første plass og en tredje plass.

Priser: Moolelo UB fra Mosjøen vgs stakk av med to priser. En første plass og en tredje plass.


Flere fra Mosjøen

Men Marka Mek UB var ikke de eneste Mosjøen videregående skole som gikk til topps. Moolelo UB stakk av med seieren i Spleiselagets regnskapspris og tredjeplassen i Beste Logo, og UB Amni-kalv tok en sterk andreplass i kategorien Bærekraftprisen.

Juryens begrunnelse til Moolelo UB:

«Bedriften har opprettet både bank -og kassekonto i regnskapet -og transaksjonene er bokførte, inntekter og utgifter, på en ryddig og oversiktlig måte.

I regnskapet er det opprettet mellomregningskonto på deltakerne i bedriften. Elevene har jobbet mye med denne kontoen.Transaksjonene viser at elevene har god regnskapsforståelse. Kontoen blir etter hvert oppgjort mot bankkontoen som korrekt er.
Bedriften har opprettet både resultat og balanse. Sammendraget fra posteringsjournalen er korrekt og viser på en ryddig og oversiktlig måte kontoene i resultatet og balansen.

Ungdomsbedriften har gitt en god orientering om hvorfor det er så viktig å føre regnskap, ha kontroll på inntekter og utgifter, og hvem andre som er/eller kan være brukere av regnskapsinformasjonen fra virksomheten-FLOTT.»

«3. plass Beste logo: Vi ble umiddelbart truffet av det stilrene og elegante designet i denne profilen. Logoen er vektorisert, og det er jobbet godt med positiv og negativ flate, slik at logoen står seg ut på ulike bakgrunner. Når vi leser ordets opprinnelige betydning, som er tradisjon, står både logo og betydningen flott til det som bedriften faktisk produserer.»

Juryens begrunnelse til UB Amni-kalv:

«2. plass Bærekraftprisen: Prisen går til en bedrift som fokuserer på dyrevelferd med produktet sitt.Med det fokuserer de på bærekraftsmål nr12 ansvarlig forbruk og produksjon. Bedriften har funnet opp et produkt som gjør at det ikke er nødvendig med neseringer til kalver.»

Ungt Entreprenørskap

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungdomsbedrift er et av flere programmer som vi tilbyr.

Vi samarbeider med skolen, næringslivet og andre aktører for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv. I Norge når vi årlig ca. 150.000 elever og studenter, vi samarbeider med 15.000 lærere og 20.000 frivillige fra arbeids- og næringsliv.

Artikkeltags