Gå til sidens hovedinnhold

Flere saker hvor gutter har sex med unge jenter: – Det er et seksuelt overgrep

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet i Lofoten har i fjor etterforsket flere saker hvor eldre gutter har sex med jenter under den seksuelle lavalder.

– Vi ser at 13–14 år gamle jenter får seg kjærester som er 16–19 år gamle. Vi har også sett tilfeller av at kjæresten var over 20 år. Den seksuelle lavalder er 16 år, slik at det er ikke lov for disse guttene å ha sex med jenter under 16 år. Da blir det et seksuelt overgrep, sier Ketil Finstad-Steira, politistasjonssjef i Svolvær.

Har man sex med jenter under 14 år er det å regne som en voldtekt.

Ansvaret ligger hos gutten

I slike saker må guttene være sitt ansvar bevisst.

– Gutten har plikt til å forvisse seg om at jenta er gammel nok. Det holder ikke bare å spørre, man må sjekke. Det blir som når du låner ut bilen. Du må vite at den du låner ut til har førerkort. Så strengt er det faktisk. Det holder ikke at du «trodde» at hun var gammel nok, sier Finstad-Steira.

Villfarelse om alder utelukker ikke straffskyld, med mindre mistenkt/siktet ikke kan klandres for sin uvitenhet. Det foreligger en viss undersøkelsesplikt.

I alle sakene i Lofoten er det guttene som er den eldste i forholdet. Finstad-Steira har avhørt jenter som ikke ønsket å ha sex, men ga etter.

– Det kommer fram at det er en del press fra de eldre guttene om å ha sex. Gutter må respektere at nei betyr nei. Jentene er gjerne forelsket og redd for at det blir slutt dersom de sier nei. Kanskje er det også et press om å gjøre det, for å være med i gjengen. Presset blir da for stort og man sier ja, forteller han.

– Sett rammer

Når sakene kommer til politiet er gjerne foreldrene med.

– Da synes jentene det har gått for langt, presset ble for stort og man har ikke lenger kontroll på situasjonen. Når foreldrene kommer på banen kan det ha foregått lenge, sier stasjonssjefen.

Foreldre med døtre som har eldre kjæreste må sjekke at de ikke blir utsatt for press til å ha sex. Siden det i disse sakene er gutten som er eldst er det viktig å sjekke at maktforholdet mellom dem ikke blir skjevt.

– Det er kanskje litt tabubelagt å snakke om sex med barna sine, men det er viktig å prate om hva som er greit, eller ikke greit. Det er viktig å få fram at jentene bestemmer over sin kropp. Jeg pleier å si til foreldre som har døtre med eldre kjærester: «Er det greit at de overnatter? Alene på soverommet? Ut å kjøre bil osv.? Hva tror vi kan skje?» Vi må tørre å tenke tanken på at seksuelle ting kan skje, sier Finstad-Steira og legger til:

– Foreldre må ha dialog med barna sine om dette og kanskje like viktig å ha en samtale med den «eldre» kjæreste om hva som er greit, ikke greit. Jeg skjønner at det kan være vanskelig, men jeg tror at ved å tørre dette, så kan man forhindre slike overgrep. De er vi som foreldre som må sette rammene, ikke barna.

Store konsekvenser

Politiet får årlig flere slike saker. I tillegg mener Finsta-Steira det finnes store mørketall.

– Alle sakene vi får inn blir etterforsket. Det er opptil påtale om det havner i rettssalen, men ofte gjør de det. Dersom det da blir en dom, kan de som blir dømt miste muligheten til å bli politi, gå inn i forsvaret eller bli lærer, for eksempel. Det man gjør som «dum 18-åring» kan få konsekvenser for deg som voksen, forteller han.

– Følg med

Kripos har laget et undervisningsopplegg som politidistriktene skal bruke for å nå ut til foreldre og unge mellom13-16 år om deling av bilder. Dette blir å skje i løpet vinter/vår 2019.

– Mange barn bruker veldig mye tid på mobil eller nettbrett. Det åpner for muligheter til å havne i situasjoner som de ikke har kontroll på. Eksempel på det kan være bilder som blir sendt på snapchat osv. Derfor er det viktig at foreldrene følger med hvem barna har kontakt med osv. Jeg tror hvis foreldrene er mer «på», så kan man hindre at barn blir utsatt for overgrep. Vi må lære barna være nettvett, sier han og minner om at dersom man sprer nakenbilder av personer under 16 år er dette å anse som barnepornografi.

Kommentarer til denne saken