Gå til sidens hovedinnhold

Flere lokale banker setter ned renta, men Helgeland Sparebank holder an: – Vi gjør løpende vurderinger

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere banker har annonsert nedsetting av rentenivået etter at Norges Bank satte ned styringsrenta fredag. Så langt har Helgeland Sparebank valgt å holde renta som den er.

For abonnenter

– Vi gjør løpende vurderinger av pengemarkedsrentene, kredittspreader som er i markedet og hvordan sentralbanken sin rentenedsettelse har påvirket det. Foreløpig er det noe vi kaller veldig volatilt, sier administrerende direktør i Helgeland Sparebank, Hanne Norgaard.

Videre forklarer hun at de overvåker kontinuerlig og ser an hva de skal gjøre.

– Det er ikke tatt noen beslutning ennå, og foreløpig er det ingen endringer.

– Hvordan bidrar dere da om folk får økonomiske problemer som følge av denne koronasituasjonen?

– Nå tar vi fortløpende behandling av avdragsutsettelse for dem som blir permittert og får dårligere rekruttert i husholdningene sine. Vi har ganske bra med pågang fra folk som trenger hjelp. I tillegg er det mange bedrifter som trenger rekrutteringslån eller avdragsutsettelse. Vi vurderer alle som tar kontakt, og prøver å hjelpe kundene våre så godt som vi kan gjennom dette.

Norgaard forklarer at en av rollene de har som lokalbank på Helgeland er å være banken for helgelendingene både i gode og utfordrende dager.

– Nå er det mange som får utfordrende dager framover og da må vi være til stede både med samtalehjelp og betalingsutsettelser.

Skal kutte

I sentrum av Mosjøen finner vi også Grong sparebank, og avdelingsbanksjef Mosjøen, Fredrik Hagen, forteller at deres første bud er at Grong Sparebank skal være så løsningsorientert som mulig i denne tiden.

– Som lokalbank skal vi støtte opp og bistå kundene med alle deres spørsmål og komme med løsninger. Vi gir avdragsfrihet på lån for dem som har behov for det, og vi har opplevd en jevn strøm av folk som er bekymret for den økonomiske situasjonen, sier han, og legger til:

– Kanskje spesielt med tanke på næringslivet er vi kontinuerlig i fellesmøter for forbedringer og hvor vi kan bistå.

På spørsmål om renta skal kuttes i Grong Sparebank henviser Hagen til administrerende banksjef i Grong Sparebank, Jon Håvard Solum.

– Vi kommer til å sette ned renta, og vi skal i et rentemøte tirsdag ettermiddag hvor det vil bli tatt en beslutning på størrelsen på rentenedsettingen og tidspunkt det skal tre i kraft, sier Solum.

Tirsdag kveld opplyser Hagen om at dette blir avklart onsdag formiddag.

Les også

Kraftig rentekutt og tiltakspakke fra Norges Bank

Bolig- og næringslivslån

Mandag annonserte Sparebank 1 Nord-Norge om at de har valgt å sette ned renta på boliglån og næringslivslån med inntil 0,35 prosentpoeng for nye og eksporterende kunder. Samtidig blir det enklere å søke om flere måneders avdragsfrihet. Etter rentekuttet er bankens laveste boliglånsrente 2,5 prosent.

– Vi i Sparebank 1 Nord-Norge vil gjøre det vi kan for å bidra i det som er en vanskelig og utrygg tid for kundene våre. Lavere rente er et tiltak som vil hjelpe mange, og vi gjør det nå også enklere for boliglånskundene våre å utsette betaling av avdrag, sier konserndirektør for personmarkedet, Lasse Hagerupsen, i en pressemelding.

Renteendringene trer i kraft 23. mars for nye kunder og 4. mai for eksisterende kunder.

Kommentarer til denne saken