Gå til sidens hovedinnhold

Påvirkes av ørsmå mengder oljesøl

Artikkelen er over 4 år gammel
For abonnenter

Den arktiske nøkkelarten polartorsk er svært følsom for oljesøl. Selv mikroskopiske mengder oljeforurensning kan føre til misdannelser og redusert vekst, viser ny forskning i Tromsø.

I et forsøk ble 12.000 egg fra polartorsk utsatt for ørsmå, men realistiske mengder råolje. I eksperimentet som er gjennomført av forskere ved UiT Norges arktiske universitet, førte ikke de ørsmå oljemengdene til dødelighet. Men det ble påvist mindre vekst og misdannelser hos larvene.
– Nivåene som har vært brukt i eksperimentene er så lave at de i praksis ikke var mulig å måle i laboratoriet. Men det faktum at så ørsmå mengder gir så klare resultater, er i seg selv både oppsiktsvekkende og viktig, sier førsteamanuensis Jasmine Nahrgang til universitetets nettavis.

Nøkkelart

Polartorsken er en nøkkelart i det arktiske økosystemet og en viktig matkilde for sel, hval og sjøfugl. Den gyter om vinteren under isen, og det tar lang tid før de frittflytende eggene klekker. Dette gjør polartorsken sårbar for oljeutslipp i islagte farvann.

– Vi vet at eggene til polartorsken naturlig vil flyte rundt i overflaten og rett under isen, og dette er det området som sannsynligvis vil påvirkes mest av oljen. Studiet er derfor ikke bare økologisk relevant, men også miljømessig relevant, og peker på sammenhenger vi til nå ikke har vært klar over, sier Nahrgang.

Dramatiske følger

Resultatene i eksperimentet er offentliggjort i tidsskriftet [URL]Environmental Pollution.;http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749116306194[\URL]

– Denne forskningen viser at selv små oljeutslipp i Arktis kan få meget stor betydning, spesielt lokalt. Som en nøkkelart i systemet, viser denne ekstreme følsomheten overfor oljeforurensning at selv små utslipp kan få dramatiske følger for hele systemet, sier Nahrgang. (©NTB)
(©NTB) (©NTB)

<B>Bildetekst tb4cc3ea:<B>
Polartorsken er viktig i det arktiske økosystemet. En ny studie viser at den er svært følsom for små mengder oljesøl. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Kommentarer til denne saken