Gå til sidens hovedinnhold

Merker skjær på Helgeland

Artikkelen er over 5 år gammel

Hele 1500 tips kom inn da Kystverket ba småbåtfolket om tips til 100 farlige skjær som burde merkes. Nå er det klart at to skjær på Helgeland vil bli merket fra og med 2016. Gjensidigestiftelsen og Kystverket tok i fjor initiativ til «Merk skjæret»-kampanjen. Småbåteiere og lokalbefolkning langs hele kysten engasjerte seg, plottet inn og i detalj beskrev 1500 skjær i en digital kartløsning.

– Vi er veldig takknemlige for det store engasjementet og alle tipsene som kom inn. Ideelt skulle vi gjerne merket alle farlige skjær. De 100 som nå er prioritert, er imidlertid noen av de aller farligste langs norskekysten, sier Veslemøy Rue Barkenes, leder for nasjonale prosjekter i Gjensidigestiftelsen.

Helt konkret vil skjærene bli utstyrt med en merkestang i et nytt komposittmateriale som har minimale vedlikeholdskostnader. I Vefsn er det de såkalte Småskjæran ved innløpet til Sørfjorden (i Halsfjorden) som skal merkes. I Leirfjord er det et skjær rett øst for Bardalsøya som skal få et høyst påkrevd merke.

Kommentarer til denne saken