Gå til sidens hovedinnhold

Vil ettergå omstridt villaks-forskning

Artikkelen er over 5 år gammel

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil be uavhengige eksperter gjennomgå en forskningsrapport fra Havforskningsinstituttet som næringen er kritisk til.

Sandberg innkalte torsdag ledelsen i Havforskningsinstituttet (HI) og i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) til et oppvaskmøte, etter lengre tids konflikt mellom de to aktørene.

– Vi kan ikke leve med at det er en konflikt mellom næringen og HI på denne måten. Vi har en felles ambisjon om vekst i sjømatnæringen, og da kan vi ikke drive å skule på hverandre på denne måten, sier Per Sandberg til NTB etter møtet.

NSL mener en forskningsrapport fra HI om luseproblemer på villaks og sjøørret i Hardangerfjorden har svakheter som kan ha ført til for strenge tiltak overfor oppdrettsbransjen. HIs direktør Sissel Rogne har i Bergens Tidende omtalt kritikken som «skittkasting» og et forsøk på å diskreditere instituttet og enkeltforskere.

Sandberg sier departementet fremover vil gå i dialog med NSL for å vurdere hvorvidt rapportene fra HI har ført til politikkutforming på feil grunnlag.

– Per i dag kan jeg ikke si at denne rapporten har ført til feil politikkutforming eller at det er svakheter i forskningen, men både HI og andre forskningsinstitusjoner må tåle å bli sett i kortene. Og så må næringen tåle at forskningen ikke alltid er i næringens interesser, sier Sandberg. (©NTB)

Kommentarer til denne saken