– Laksefiske er spennende – du vet aldri hva som kommer på kroken. Og så er det godt å komme seg ut, sitte rundt bålet og være sosial – jeg liker den kombinasjonen, sier Lotte Jensen (29) fra Korgen. Hun har drevet med laksefiske i ti år, i Røssåga, men nå som hun har flyttet til Mosjøen er det på tide å teste ut Vefsna. Det gjøres med Ronja Jensen (19).

Øvelse gjør mester

Søstrene vil ikke røpe hvor stor fangsten ble da de svingte stanga i 2020, men sier det var «greit med fisk». De fisker så snart anledningen byr seg, og var selvsagt på plass da startskuddet for Vefsna gikk 15. juni. Sesongen varer ut august. Under laksefiskekvelden for damer på Eiterstraum i Vefsn, er elva for flomstor til å prøve fiskelykken.

– Vi pleier å fiske med sluk, så nå skal vi heller trene med fluestang, sier Lotte.

– Vi har egentlig fått beskjed om at vi må bli litt flinkere, melder Ronja.

– Av hvem?

– Av pappa, smiler hun.

Laksefiskekvelden arrangeres av Vefsn jeger og fiskeforening, i samarbeid med VeFi og Norske Lakseelver, og 16 damer deltok.

– Utgjør en viktig rolle

Grunneier Per Tomas Eiterstraum er hyret for å orientere og desinfisering, rapportering, skjellprøver og fiskeregler i Vefsna. Han setter pris på at fiskeoppsynet – Vilde Bråten (23) og Karoline Aasen (21) dukket opp.

– De utgjør en viktig rolle slik at fisket går rett for seg, og er til veldig god hjelp for fiskere som har ting å spørre om. Det er en kjempeviktig jobb de gjør, sier han. De forteller at den største gjengangeren fiskere som ikke har kjøpt fiskekort.

– De glemmer det eller er ikke klar over reglene. En glipp kan skje, men det er ganske strengt, så vi sender inn anmeldelse. Så er det opp til politiet om det blir bot, sier Bråten. Damene har mange spørsmål og lurer på hvordan man ser forskjell på hannfisk og hunnfisk.

– Det enkleste er å se på hodeformen mens laksen er i vannet. Hannen er torpedoformet, hunnen rundere, sier Eiterstraum.

– Hunnen ser litt mer feminin ut, supplerer Bråten.

Bildeserie

Se bildene fra laksefiskekvelden

Krevende

May-Brit Kringen er gira på og blir en ivrig fluefisker, noe hun har tenkt på i mange år. Hun har vært på kurs for damer i Dividalselva.

– Jeg synes fluefiske er veldig fascinerende, sier hun, og gjøre seg klar til å kaste uten baksleng. Hun synes fluefiske er artigere enn slukfiske.

– Det krever litt mer. Du må konsentrere deg og øve, og så er det jo sysselsetting. Jeg er pensjonist og har all verdens av tid.

Sissel Bomnes Valåmo og Trine Granås er også på plass – og målet for sesongen er klart:

– Det hadde vært veldig artig og fått laks, sier Sissel.

– Jeg har lyst til å bli flinkere og få mer kunnskap, melder Trine.

Av utstyr trengs stang med snelle, vadere, redningsvest og agn, noe man ifølge damene får nytt for rundt 4.000 kroner.

– Og så er det en del brukt å få kjøpt.