Firmaet til Espen (41) har vokst med over 200 prosent : – Det ballet bare mer og mer på seg

SUKSESS: Espen Hestvik Johansen driver Helgeland Maskinteknikk AS og har kunder fra helt nord til helt sør.

SUKSESS: Espen Hestvik Johansen driver Helgeland Maskinteknikk AS og har kunder fra helt nord til helt sør. Foto:

I løpet av de tre siste årene har firmaet hatt en vekst på 200,67 prosent. Det har gått fra en omsetning på 5,57 millioner i 2018 til 10,74 millioner kroner i 2019.

DEL

(iSandnessjøen) – Det begynte i det små med salg av fjøsinnredning. Deretter begynte vi med salg av gjødselutstyr til bønder. Jeg har vært bruker av utstyret selv i mange år, og så nytten i det for andre bønder, sier Espen Hestvik Johansen.

Han har tilholdssted på Austbø i Alstahaug kommune og bor sammen med Hilde Langskjær og deres to barn. Etter fire år på Svalbard tok de over heimgården hans i 2004. De driver med ammeku og har rundt 55 kalvinger i året.

– Det var litt tidligere enn planlagt, men det var godt å komme tilbake, sier Johansen.

Ikke forutsett

Selv om det å være bonde er en fulltidsjobb, ble det for fem år siden opprettet et firma i Johansens navn. Helgeland Maskinteknikk AS er leverandør av utstyr til landbruk, skogbruk og anleggsbransjen. Johansen startet lokalt, og forteller at det siden 2015 har ballet mer og mer på seg.

– Etterspørselen har blitt så stor at vi må ha folk rundt i hele landet for å håndtere alt. Vi har derfor koblet oss til forhandlere i Gudbrandsdalen, fått forhandlernettverk på Jæren og har begynt med en del store agentur, sier han.

I 2019 ble Helgeland Maskinteknikk for første gang kåret som gasellebedrift av Dagens Næringsliv i samarbeid med Bisnode Credit as. Med blant annet godkjente regnskap, minst en doblet omsetning over fire år, og et positivt samlet driftsresultat har Johansens firma nok en gang blitt kåret som gaselle i 2020.

– Hva er årsaken til suksessen?

– Vi har rett og slett funnet et nisjemarked i landbruket. Jeg er selv bonde og kjenner hvor foten trykker. Forespørselen ble mye større enn forespeilet. Jeg hadde ikke sett for meg denne utviklingen, og det har vært utfordrende til tider. Jeg startet jo med nesten ingenting og har opparbeidet meg et landsomfattende forhandlingsnettverk.

Full planlegging

Selv om firmaet har gode tall å vise til, forteller Johansen at også hans firma har fått kjenne på konsekvensene av koronapandemien.

– Det har vært utfordrende, og salget har vært mindre enn planlagt. Våren er høysesong for gjødselutstyr, og i mars kom det en kraftig valutastigning på 15–20 prosent, nærmest over natta. Vi henter utstyr fra Østerrike, Frankrike, Tyskland og Spania, og siden fabrikkene i Europa stengte, gikk det på bekostning av handler som vi ikke fikk og tapte, sier han og legger til at firmaet ikke har stått i noe fare.

– Hva skjer framover?

– Vi jobber med å knytte til oss flere forhandlere i landet, og nå er det full planlegging mot vårsesongen. Det er fremdeles utfordringer med korona siden fabrikkene henger på etterskudd, og det har blitt litt lenger leveringstid enn normalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken