Gå til sidens hovedinnhold

Byttet reinslakt med festivalskryt

Artikkelen er over 5 år gammel

Lene Cecilia Sparrok (18) hylles for innsatsen i den prisbelønte debutfilmen «Sameblod». Men hun vil heller bli reinbonde enn karriereskuespiller.

Først vant de Europa Cinemas Label Award i Venezia, hvor bransjeblader som Hollywood Reporter og Variety roste debuten deres opp i himmelen. Nå er det Toronto som gjelder for den svenske regissøren Amanda Kernell og hennes unge norske stjerne Lene Cecilia Sparrok.

Mottakelsen fra publikum og presse har stått i stil her. «"Sameblod» er en kraftfull og utrolig trist film», skriver det innflytelsesrike nettmagasinet Pop Matters. «Det hjelper at hovedrolleprestasjonen ved Sparrok er så fengslende, definitivt en av årets beste».

Skjønt, den tidligere teaterjenta fra Namsskogan kunne fort glimret med sitt fravær og gått glipp av all festivalmoroa.

– Jeg vurderte faktisk ikke å komme, røper hun overfor NTB mellom canadiske skyskrapere.

– I disse dager holder vi nemlig på med slakting hjemme. Det er utrolig mye arbeid. Vi jobber fra det lysner til det blir mørkt.

Tradisjonen tro

I likhet med skikkelsen sin stammer Sparrok fra sørsamisk reinbondeslekt. Og i motsetning til Elle-Marja – som bryter med et samfunn som har vært utsatt for diskriminering og forfølgelse – vil hun føre tradisjonen videre. Derfor er hun usikker på hvor lenge hun forblir operativ foran kamera.

– Jeg vet ennå ikke om jeg vil satse på skuespilleri, forteller hun.

– Jeg vet bare at jeg vil fortsette med reindrift, noe jeg er oppvokst med. Kanskje går det an å balansere og holde på med begge deler. Dette har jo gitt mersmak, så jeg tar ting som de kommer.

– Hvordan fikk du rollen?

– Amanda lette etter sørsamisktalende og fant meg. Siden ble det prøvespilling i to år før jeg fikk endelig «ja». Hun er en regissør som er veldig flink til å se skuespillerne sine, men kan også være hard og streng. Det liker jeg.

«Naturbegavelse»

Produsenten Lars G. Lindström kaller Sparrok en «naturbegavelse».

– Du trenger kun å se filmen for å se hvilke kvaliteter hun tilfører, hevder han.

– Hun ferdigstilte «skuespillerutdannelsen» sin på rekordtid. Amanda holdt regelrett treningsleir for henne, hvorpå hun pugget hver kveld. Skjønt, hadde ikke utgangspunktet vært bra, hadde ikke resultatet blitt det heller. Den største styrken er Lenes personlighet.

– Hvor ser du karrieren hennes gå videre?

– Alle journalistene vi treffer, mener hun «må» fortsette det hun har begynt. Personlig synes jeg hun skal få velge veien sin selv. Men det ville vært helt vidunderlig om hun evner å bli både reingjeter og filmskuespiller.

Helgelendingen har tidligere skrevet om filmen:

– Opplever fortsatt hverdagsrasisme

Lokalprodusert film til viktig filmfestival

«Sameblod» som ble spilt inne på Umskardet er klar for å vises under filmfestivalen i Venezia til høsten

Stort filmteam gjør historiske opptak på Umskardet

Første gang

Ifølge Aftenposten havner «Sameblod» på ordinær kino tidlig i 2017. Enn så lenge nyter Sparrok suksessen og sola ved Lake Ontario, der hun har selskap av størrelser som Nicole Kidman, Natalie Portman og Scarlett Johansson på den røde løperen.

– Dette er helt nytt for meg. Det er min første film, første gang jeg besøker filmfestivaler, første gang jeg er i Nord-Amerika. Jeg er ikke vant med det, med tilbakemeldingene om skuespill og film og sånt. Så jeg synes jo det er veldig artig.

– Hvordan vil du beskrive filmen med egne ord?

– Det er en historisk film. Den foregår på sørsamisk, et språk som ikke snakkes av mange. Det er første gang det i det hele tatt kommer en film på sørsamisk. Det synes jeg er bra.

– Hva var det viktigste du lærte under innspillingen?

– Det var mye mer jobb enn jeg trodde det skulle bli, sier Sparrok.

– Ikke fordi det var lange dager – det har jeg erfaring med fra reinsdyra. Desto vanskeligere var det å spille de forskjellige situasjonene. Skal du spille lei deg, må du nesten være det òg. Det visste jeg ikke. Scenene jeg trodde skulle bli de enkleste, var ofte de mest krevende.

Fakta om «Sameblod»

* Svensk dramafilm fra 2016

* Manus og regi: Amanda Kernell

* I rollene: Lene Cecilia Sparrok, Mia Sparrok, Maj Doris Rimpi, Olle Sarri, Hanna Alström, m.fl.

* Lengde: 1 t. 50 m.

* Tildelt Europa Cinemas Label Award under Venezia-festivalen

Kommentarer til denne saken