Perler på en snor – Flotte filmer du ellers ikke vil ha sett

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

«Perler midt i Norge» er allerede godt i gang. Det er niende gang at kinoene i Mosjøen, Mo i Rana og Steinkjer samarbeider om å bringe kvalitetsfilm ut til folket.

– Vi har allerede vist «Loving Vincent», en fantastisk perle som er satt sammen av 65.000 malerier til en utrolig bra animasjonsfilm, forteller en opprømt Per Breirem, kinosjef hos Mosjøen kino.

Filmen har vakt oppsikt verden rundt siden det er den første animasjonsfilmen som bare består av oljemalerier malt av i alt 125 kunstnere.

«Lady Bird» er en annen film de tre kinosjefene har funnet god nok til å være en av årets «Perler midt i Norge».

- Det er en amerikansk feelgoodfilm, eller en dramakomedie, skrevet og regissert av Greta Gerwig. De fleste av årets perler er europeiske, men vi avslutter satsingen med en chilensk fil, forteller Breirem.

Han avviser at det ligger noen klar tanke bak at det ikke er noen norske filmer med i «Perler midt i Norge».

- Vi har funnet fram ni titler vi som kinosjefer står godt inne for, det er nok litt tilfeldig det ikke er noen norske blant dem. Norsk film har jo virkelig tatt seg opp de seinere åra og det vises også på kinobesøket. I 2017 var 30 % av all billettene vi solgte til norske filmer.

– Hva er egentlig en kvalitetsfilm?

– Åh, det er det virkelig vanskelig å definere, innrømmer kinosjefen.

Breirem forteller at en del av kriteriene er at det er snakk om filmer som ikke er produsert av de store filmselskapene og som derfor ikke har store summer til markedsføring.

– Selvsagt er det kvaliteten som er i høysetet for utvelgelsen. På en måte prøver vi å hjelpe «smale» filmer til å få det besøket de egentlig fortjener og å få folk til å gå på kino å kose seg med virkelige filmperler.

Russisk: «Savnet» er en fabelaktig god film, mener Breirem.

De ni titlene som er med i årets «Perler midt i Norge» er spredt ut over flere uker.

– Jeg har forsøkt å få til at det er en perle hver dag, men det er nok ikke alle dagene disse filmene har fått plass, sier Breirem.

Selv trekker kinosjefen fram en russisk film son en av sine favoritter.

– Filmen «Savnet» er en utrolig sterk film, nesten vond. I alle fall er den tankevekkende. Filmen handler om gutt som opplever at foreldrene skilles og at ingen vil ha ham, forteller Breirem.

Blant årets ni perler er det også en barnefilm.

-«Den fantastiske historien om den kjempestore pæra» er bygd over en fantastisk barnebok som er populær også i Norge. En riktig morsom film som selvsagt er dubbet til norsk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken