– Fantastisk! Vi klarer ikke å få nok private faddere og diskuterte om vi måtte kutte ut mat til elevene for å berge budsjettet, men nå kan vi fortsette å gi dem et varmt måltid. For mange er dette det eneste måltidet de får i løpet av dagen, sier Håvard Eide, leder i Helgeland Afrikaforening som driver Hope Mosjøen skole i German i Gambia.

– Hvorfor velger dere å støtte Helgeland Afrikaforening?

– Vi ser at pengene kommer fram og er trygg på at de brukes på en fornuftig måte. I tillegg er det sånn at hvis vi skal bekjempe miljøforurensning og diskriminering, og fremme likestilling og få samfunnet til å fungere, kreve det en viss form for utdanning, sier Ellen Løvold Strand, direktør ved Fru Haugans Hotel.

Klarer ikke betale

Håvard Eide forteller at elevene betaler 300 dalasi for å gå på skolen – etter råd fra «eldsterådet».

– Det tilsvarer 35 kroner i året, men er likevel for mye penger slik situasjonen er nå. De klarer ikke å betale, og vi lå an til et underskudd på 10.000 kroner. Derfor passer det utmerket å få disse pengene, sier Eide og koster på seg et stort smil.

– Det er jo mange gode formål å gi til i dag, men dette er en positiv elendighet. 170 unger får tre års skolegang i et land hvor offentlig skole ikke er videre utbygd.

Budsjettet er på 165.000 kroner i året, noen som inkluderer lønn til fem lærere, en trainee, rektor, vaktmester og renholder – og mat til elevene fem dager i uka.

– Det er billig, men samtidig for dyrt for dem som bor der.

Ingen administrasjon

Eide forteller at skolen hadde besøk av sju vefsninger, ham selv inkludert, tidligere i år. Han ser gjerne at enda flere reiser.

– Gambia er et flott ferieland og et godt alternativ til Kanariøyene. Landet lever av turisme og peanøtter, med flotte hotell og badestrender, reklamerer han.

Helgeland Afrikaforening drives på frivillig basis, og alt av inntekter går direkte til Hope Mosjøen skole.

– Hope har vært skole lenger enn Hope Mosjøen skole. Første gang jeg var der holdt de til i et bølgeblekkskur med 88 unger – som kom dansende og smilende ut derfra, sier Eide. Tanken om å utvide skolen er lagt bort.

– Vi skal ikke tenke for stort, men heller drive ordentlig med det vi har.

Tenn et lys 2019

Tenn et lys er Helgelendingens innsamlingsaksjon til alle frivillige som bidrar til å gjøre vår landsdel til et godt sted å bo.

I advent gir vi bort markedsføringsplass til en verdi av kroner 300.000 kroner, og oppfordrer regionens næringsliv til å gi det samme til gode lokale formål.